Бюрокрацията и корупцията спъват БГ-бизнеса, сочи проучване

Бюрокрацията и корупцията спъват БГ-бизнеса, сочи проучване | StandartNews.com

Стара Загора. Бюрокрацията, нестабилното законодателство и корупцията са главните пречки за бизнеса и през тази година. Това показват резултатите от анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата. То е било проведено в края на октомври сред фирми, членове на палата и бе огласено от икономическия портал на регион Стара Загора през уикенда.

Мудната администрация и променливото законодателство възпрепятстват работата на фирмите, посочват около 80 на сто от анкетираните фирми. Сериозни пречки според бизнеса и през тази година продължавали да бъдат корупцията и сивата икономика. Нещо повече – тяхното негативно влияние се задълбочавало. Фирмите, сблъсквали се с корупционни практики, са нараснали от 59 на сто на 68 на сто в сравнение с миналата година. От 54 на сто на 66 на сто пък са се увеличили фирмите, които се оплакват от нелоялна конкуренция на сивия сектор.

Въпреки че финансовата стабилност в страната се оценява относително високо от анкетираните, повече от половината от тях – 58 на сто смятат, че като цяла бизнес-средата сe е влошила в сравнение с 2012 г. Фирмите недоволстват основно от функционирането на съдебната система и състоянието на енергетиката, показва още изследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай