Бяла посреща сезона с чисто море

Бяла посреща сезона с чисто море | StandartNews.com

Бяла посреща новия туристически сезон без нито една септична яма, а с изградена и реконструирана ВиК инфраструктура за 11 718 746 лева по мега проекта „Подобряване на екологичното състояние на общината", обяви на неговия финал кметът Анастас Трендафилов. Парите са осигурени от Кохезионен фонд и от национално и общинско съфинансиране. С тях се осигурява включване на 4254 реални жители на града към новоизградената и реконструирана водопроводна мрежа, подобрява се качеството на питейна вода и се намаляват рисковете от епидемии и болести чрез премахването на септичните ями на домакинствата.

Новоизградената и реконструрирана мрежа включително и колекторите е с дължина над 26 км. Тя предотвратява изхвърлянето на непричистени води на над 10 000 е.ж. на Бяла чрез отвеждането им до пречиствателната станция „Обзор-Бяла".

Създаваме условия за привличане на нови инвеститори и освен социалния търсим и икономически ефект, каза кметът, който заедно с представител на фирмата –изпълнител преряза лентата на готовия обект.

В Меката за руските туристи през последните години се отчита обаче половин млн. лв. по-малко приходи в местната хазна за 2014 г от спада на инвестициите заради полтическата, геополитическата ситуация и кризата в Украйна. В курортния град, където се отчиташе много бурно строителство, парите в общинския бюджет са намалели драстично след срива на пазара от таксите за строителни разрешения и таксите за експлоатация.В намалелите приходи общинарите дори не включват тези от пропаднали сделки. Негативната тенденция продължава и през тази година, когато от замразени обекти няма да влязат постъпления от данък сгради и такса смет, каза Анастас Трендафилов. Вече има и руснаци, които продават имотите си в Бяла, потвърди той. След руснаците най-многобройни са украинци и следвани от скандинавци.

176 са лицензираните обекти за настаняване в курортния град-хотели, къщи за гости, почивни бази и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай