Бум на миряни в Роженския манастир заради нов път

Бум на миряни в Роженския манастир заради нов път | StandartNews.com

Новият път до Роженската света обител увеличи потока от посетители в манастира над Мелник. Бум на миряни отчитат монасите в последните два месеца и половина.

Причината е в новия път, който бе основно ремонтиран и така се осигури достъп до Роженския манастир на автомобили и автобуси. „Цели 2 години и 4 месеца много хора, предимно възрастни, чакаха да се направи шосето, защото не можеха да вървят пеша по стръмната пътека дотук. Сега вече всичко е наред и миряните стигат без проблем до манастира с колите си и с автобуси", твърдят служители в църквата на светата обитер. Отливът на посетители вече е в миналото. През април 2013 година пропаднаха 40 метра от пътя между село Рожен и манастира. Дълго време община Сандански чака финансиране от държавата. През ноември миналата година Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет отпусна 253 000 лева за строително – монтажни дейности за спирането на свлачището, за проекта и за надзора. Многото подпочвена вода бе причина за удължаването на работата по укрепването на единствения път, който води до Роженския манастир. Пропадането бе над 2 метра надолу. Наложи се проектирането на нови водостоци заради голямото количество подпочвени води. Пътят в средата на август тази година бе отворен за моторни превозни средства. Шосето е с нов асфалт, с подпорна стена и нови водостоци.

„Пълно е с народ, особено в съботите и неделите. Не можеш да преброиш колите и рейсовете, които паркират край манастира. Най-важното е, че не се налага български и чужди туристи да ходят над километър и половина пеша, за да запалят свещ и да се помолят в храма", споделят жители на село Рожен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай