Бранят с камери и гардове античен град от иманяри

Бранят с камери и гардове античен град от иманяри | StandartNews.com

Охранители и видеокамери пазят античния град Хераклея Синтика от набезите на иманярите. Крутите мерки са взети от ръководството на историческия музей в Петрич и общината. Целта е да се опази уникалната находка, която се изследва не само от български архитекти, но и от американски учени.

„Иманярството е огромен проблем в цялата страна. допреди десетина години търсачите на антики обикаляха археологическите обекти, изравяха находки и ги продаваха нелегално на ценители", твърди директорът на петричкия музей Сотир Иванов. Затова са предприети необходимите действия за опазването на древното селище, което се намира само на 1 километър от храма на Ванга в Рупите.

Защитата е осигурена от охранители и видеокамери. В обекта пристигат все повече туристи от страната и чужбина. Пазачите дебнат за иманяри през деня, но през нощта няма физическа охрана. „Монтирали сме видеокамери в района, за да заснемат всеки, който влиза в античния град. Правим всичко възможно да спасим Хераклея Синтика от иманярите, които с действията си саботират и нашата дейност", заяви Сотир Иванов.

Тук се осъществява много силна научна дейност, вече цял свят знае за Хераклея Синтика. Популяризацията на историческото наследство е основен фактор за неговото опазване, защото ти може да опазиш само това, което знаеш, че притежаваш и оценяваш неговото значение, твърди Иванов. Полицията също полага усилия да осигури присъствие в района, за да респектира търсачите на антични находки. Тази част от древното селище, която е реконструирана и проучена, се намира в изключително добро състояние и туристите оценяват факта, че иманяри не са съсипали находките ни, допълва той.

Екип от български и американски археолози изследва всяко лято Хераклея Синтика. Най-важното е откритията им да се опазят от иманяри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай