Болярите минават на риба

Болярите минават на риба | StandartNews.com

Велико Търново. Риба вместо свинско за нормално кръвно ще похапват великотърновци по препоръка на специалистите по хранене. В старата столица и още 12 селища от региона ще се проведат празници на рибата по проекта "Промоционална кампания, насочена към подобряване на престижа на продуктите от риболов и аквакултури в Община В. Търново". За бллиза 800 хил. лв. на болярите ще бъде разяснена ползата от храненето с риба и рибни продукти.

Проектът е с договорена стойност 791 338 лв. и се финансира по оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство", а изпълнител е "Фернет България" ООД.

Празниците започват на 22 февруари в Килифарево и ще бъдат всяка събота: 1 март в Дебелец, 8 март в Присово, 22 март в Пчелище, 29 март в Шемшево, 5 април в Леденик, 19 април в Балван, 3 май в Ново село, 17 май в Беляковец, 31 май в Самоводене, 14 юни в Ресен и 28 юни във Водолей.

В специални шатри в центъра на селищата ще се дегустира риба и рибни продукти ще бъдат осигурявани по 300 порции, ще има състезания за деца и възрастни с много награди, ловене на жива риба, фотоконкурси, конкурси за най-добра рибна рецепта и др. Накрая ще бъде издадена книга с рибните рецепти, която ще се разпространява безплатно. Помислено е и за хората с увреждания, за които ще има специални порции, за да дегустират рибните продукти.

Поне два пъти седмично рибата трябва да присъства на трапезата на всяко българско семейство, каза Наташа Димитрова - експерт по култура на храненето. Рибата е полезна за сърдечно-съдовата система, повишава добрия холестерол и сваля лошия, намалява риска от астма и от рак на млечната жлеза.

Основната цел на проекта е да се популяризира употребата на риба и рибни култури. Консумацията на риба в света е по 14 кг годишно на човек, в Европа е 25 кг, а в България едва 5 кг годишно. Важно е да убедим хората колко полезно е да консумират риба, задължително е да присъства на масата поне два пъти седмично. Най-полезна е прясната риба, печена на скара и на пара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай