Боляри от цял свят си дават среща под Царевец

Боляри от цял свят си дават среща под Царевец | StandartNews.com

Велико Търново. Земляческа среща на великотърновци, които живеят и работят в чужбина ще се състои в старата столица като част от инициативата за кандидатурата за Европейска столица на културата.

Кметът Даниел Панов е одобрил идеята на наши съграждани зад граница, които са поискали да направят такова събиране. През тази година всички общини са подготвили нови събития в духа на европейските ценности ще влязат в общата програма на региона в подкрепа на кандидатурата за 2019-а година. Това стана ясно след проведена работна среща между кметовете на 10-те общини в областта.

В доклада на международното жури са посочени предимствата на Търново и са дадени няколко препоръки. Събитията трябва да привличат не само българска, но и европейска публика. Велико Търново е най-отворена към Европа спрямо другите кандидати се казва в доклада. Общия проект за мартениците, които бяха подарени на всички побратимени градове миналата година се приема много добре. Със сътрудничеството на посланика на Швейцария у нас на 27 февруари ще бъдат подарени 300 мартеници на град Лугано, които ще занесе лично кмета Панов. Те ще бъдат направени в работилници организирани от общините. Направата на мартеничките от доброволци ще бъде записана на диск, който ще бъде показван по света.

През тази година предстои и откриването на няколко музея в региона. Кметът на Горна Оряховица обяви изграждането на музеи на суджука и на локомотива. В Павликени ще ще има празник на яйцето и на розата и цветята. Музей на лозата и виното ще привлича туристите в Сухиндол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай