Болница „Киркович“ топи задълженията

Болница „Киркович“ топи задълженията | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската университетска болница „Киркович" постепенно се стабилизира и излиза от кризата в края на миналата година.

За последния месец сме изплатили над 1,2 млн. лв задължения към държавата, кредитори и доставчици, съобщи в четвъртък новият изпълнителен директор доц. Йовчо Йовчев.

Общите задължения на здравното заведение обаче продължват да бъдат над 20 млн. лв, като 19 млн. лв от тях са просрочени. Новото ръководство се е срещнало с ръководствата на повече от 50-ина фирми-доставчици на медикаменти, лекарства и консумативи. Много от задълженията към тях са били разсрочени във времето. Немалка част от кредиторите обаче са непреклонни, имат изпълнителни листове и настояват да си получат парите сега и веднага. Ръководството обаче се надява да стигнат до разумни компромиси.

„Значително свихме и много от разходите, включително и с по-ниски цени на някои медикаменти и услуги", добави доц. Йовчев. Общите разходи за отпление на болницата за януари например са били намалени с 40-50 хил. лв, без болните да студуват, както бе през ноември миналата година.

Най-големият проблем си оставал редовното изплащане на заплатите на персонала, които са натрупани от миналата есен. „Надяваме се чрез изравнителната сметка на заработеното през януари да получим достатъчно средства от здравната каса и да платим декемврийските заплати до 20-25 февруари", посочи изпълнителният директор. Той беше категоричен, че демонстративното спиране на работа от някои звена в знак на протест, каквито опити имало, само щяло да влоши финансовото състояние на болницата.

Доц. Йовчев съобщи още, че ръководството на болница „Киркович" очаква съвсем скоро доставката на нова лапароскопска и ендоскопска апаратура за около 5 млн. лв. Става дума за нов скенер, ядрено-магнитен резонанс и 4 нови медицински асансьора за логистика. Парите ще бъдат осигурени от реализирани икономии от оперативната европрограма за регионално развитие.

Договорът за доставка на новата апаратура ще бъде подписан още в края на тази седмица и те ще бъдат получени в болницата до месец-дава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай