Благоевград погасява заем за LED-осветление до 10 години

Благоевград погасява заем за LED-осветление до 10 години | StandartNews.com

Общинските съветници в Благоевград приеха предложението на общинска администрация за поемане на дългосрочен дълг за рефинансиране на съществуващо краткосрочно задължение. То е поето през 2015 година и е за изпълнение на проект за изграждане на LED-осветление на стойност 1 800 000 лева. Решението на съветниците заемът да бъде погасен до 10 години. Целта на рефинансирането е да бъде постигнат по-нисък лихвен процент, както и да бъде осигурено достатъчно време, в което дългът да бъде погасен с икономиите от въвеждането на LED осветлението.

„В момента удължаваме периода на погасяване, без каквито и да е било промени в параметрите. С оглед на нашите действия имаме възможност да договорим значително по-ниска лихва, тъй като в банковия сектор лихвите бяха намалени", обясни кметът Атанас Камбитов. Кредитът няма такса за управление и при добро стечение на обстоятелствата дългът може да бъде погасен и за по-кратък период от време.

Заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов бе категоричен, че общината няма да кандидатства за нов заем, а ще рефинансира съществуващия дълг за финансиране на разходи за строително-монтажни работи по проекта за изграждане на LED-осветление и ще дофинансира разходи по него. С въвеждането на модерното осветление ще се постигне по-високо качество на услугата и съществено ще се намалят разходите. Предварителните разчети показват, че годишно, само от подмяната на осветителните тела на уличното осветление, ще се постигне икономия от почти 58%. Ще се намалят и загубите на светлина от неефективните осветители тип „Сфера".

Очакваните икономии при запазване на цената на електроенергията са около 100 000 лева годишно, като за 10 години ще се реализират икономии около 1 000 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай