Благоевград не забравя Македончето

Благоевград не забравя Македончето | StandartNews.com

Община Благоевград ще отбележи 164-годишнината от рождението на Георги Измирлиев – Македончето. Тържественият ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност ще се състои на 21 април (вторник) от 11.00 часа пред бюст-паметника на участника в подготовката на Априлското въстание като помощник апостол. Паметният знак се намира вна площада пред кметството, който носи неговото име. Георги Измирлиев е роден на 21 април през 1851 г. в Горна Джумая /старото име на Благоевград/ в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. В родния дом той получава първите си уроци по човешка справедливост, учи се на патриотизъм и родолюбие. Така той формира в себе си неистов стремеж за свобода на Отечеството.

С музеен урок – викторина на тема „Горноджумайци и Априлското въстание" Регионалният исторически музей в Благоевград почете годишнината от рождението на Македончето. Викторината, подготвена и организирана от уредника Елена Александрова, се проведе днес от 11:00 часа в родния му дом с участието на ученици от шести клас на Пето СОУ „Г. Измирлиев". Целта бе под занимателна и образователна форма учениците да се запознаят с подготовката на Априлското въстание, с жизнения път и революционното дело на Георги Измирлиев и да почувстват атмосферата на отминалата възрожденска епоха.

Думите, изречени от революционера пред бесилото, което той сам слага на врата си: „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството", остават като негов призив и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай