Благодетелката Антонина: Нека сме северосплотени

С кампанията си "Бъди човек" абитуриентката обедини Видин

Благодетелката Антонина: Нека сме северосплотени | StandartNews.com
С кампанията си "Бъди човек" абитуриентката обедини Видин

Мечтая за хората от Северозапада да се говори вече не като за северозападнали или северозабравени, а като за северосплотени. С тези думи Антонина Лозанова, която тази година ще бъде абитуриентка, предизвика бурните аплодисменти на десетките свои съграждани, събрали се в Кръстата казарма за изложбата "10 причини да остана в моя Видин", организирана от в. "Стандарт". Талантливата ученичка от математическата гимназия в града е първият носител на наградата в категория "Благодетел" от кампанията на "Стандарт" "Моят град".
Нейната инициативата "Бъди човек" в помощ на самотните възрастни хора накара цялата област да се обедини и да помага. Антонина става изключително популярна, когато прави филм за хората, живеещи в селата от Северозападния район. Лентата се казва "Северозабравени". За нея тя специалната награда за социално отговорен млад журналист на международен фестивал във Варна. Много хора й се обадили с желание да помогнат и групата млади хора около нея, които тя вдъхновява, й дали сили да направи втората част от филма. Тя вече носи заглавието "Северосплотени".
Има надежда и това са младите хора които искат да помагат и да бъдат сплотени, каза Антонина.
Фактът, че е успяла да вдъхнови толкова много хора показва, че градът има бъдеще. Младите са готови да останат и да работят за своя роден Видин. Младите хора искат позитивни каузи като тази която ни е събрала днес, каза още ученичката. Тя разчита, че при следващата й кампания точно преди Великден ще може да събере допълнително средства, за да зарадва възрастните хора. За разлика от други млади хора тя не иска да учи в чужбина, мечтае да завърши висшето си образование в София и да се върне във Видин.
Трогнат съм от думите на Антонина, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който й връчи наградата. Той бе видимо много развълнуван от каузата й и заяви, че подобни примери на младите хора дават истинската надежда, че хубавите неща, които сега правителството прави ще бъдат продължени от новото поколение, което очевидно има мисия да прави добри неща.

Видин бе стъпка № 11 от най-новата кампанията на "Стандарт" "Моят град". В нея обикаляме градовете, опитвайки се да дадем поне 10 причини младите са останат в родните си градове и да работят за тях. Отличаваме е хората, които със своята всеотдайност са повод за гордост.

Славчев: Каузата ни е да Видин

Не по-малко емоционален бе в изказването си бе шефът на ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" Деян Славчев. Получавали сме десетки международни награди, но никога не съм се вълнувал толкова, колкото днес, каза той докато получаваше наградата от губернатора на област Видин Албена Георгиева. Пожелавам ви да продължавате да обикаляте света като прославяте Видин, обърна се тя към Славчев. Творецът каза, че кауза му, както и таза на колегите му, е да запазят уникалния и самобитен фолклор на Северозападна България и в частност на видинския край.

Обновяват средно училище "Цар Симеон Велики"

В категория "Образование" наградата грабна Средно училище „Цар Симеон Велики“. Неговата 137-годишна история е ярък пример за цялостното развитие на средното образование в България, заяви депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев и връчи наградата на зам.-директорката на училището Ирена Гъркова.
Тя покани "Стандарт" за откриването на следващата учебна година, когато ще е цялостно обновяване на училището и построяване на плувен басейн в него.

“Бдинтекс” шие за "Версаче" и дава работа на 240 души

В категория "Инвеститор" наградата заслужено получи фирма “Бдинтекс” ЕООД която е инвестирала над 3 млн. в града и дава работа на повече от 240 души. компанията шие облекла за "Версаче" и "Армани", както и униформи за немските железници. Управителят на фирмата Пламен Каменов заяви, че е горд от наградата и ще продължи да работи за превръщането на града в едно още по-добро място за живеене.
Българската агенция за инвестиции е готова да подпомогне проекти на Видин, защото виждаме, че градът е обновен и има потенциал за още по-голямо икономическо развитие, заяви заместник изпълнителният директор на агенцията Маджиде Ахмедова.

Клуб "Ванто" върна спортната слава на Видин

Кметът Огнян Ценков награди шефа на легендарния Спортен клуб по кану-каяк „Ванто“ Юрий Кирилов. За последните 10 години клубът върна престижа на видинския кану-каяк като водеща школа в България, заяви Ценков. Спортният клуб има 262 медала, а над 40 са отборните му купи.

Журналистка разказва за младите таланти

Във Видин "Стандарт" даде пример как медиите могат да бъдат освен конкуренти и партньори. Дългогодишната кореспондентка на БТА Ирена Данаилова заслужено получи наградата в категория "Медии" от Цанко Георгиев, който е регионален мениджър на ОББ за Видин. Финансовата институция е партньор на кампанията "Моят град". Данаилова освен 37-годишната си журналистическа кариера е сред най-популярните пера, които пишат за талантливите деца на Видин. През 2010 г. тя учредява наградата на БТА "Бялата птица" и от тогава тя се присъжда на личности с обществен принос за града.

Бъдещето на Видин е туризмът

Видин има огромен потенциал за развитие на туризма. Не само на културно-историческия, но и на конгресния, ловния круизния, каза Юлияна Арсова – директор дирекция „Туристически политики” в Министерство на туризма. Тя връчи наградата на екипа на хотел „Анна-Кристина“, който е емблема за качество. Намира се в сградата на Старата градска баня, която е паметник на културата. И почти 14 години има мисия да популяризира Видин и региона като едно от най-красивите места в България.

ВИЖ ОЩЕ: Връщаме блясъка на Видинската синагога

Преди церемонията кметът инж. Огнян Ценков представи преобразяването на 10 знакови за Видин обекта. Те са представени във фото изложбата на "Стандарт" "10 причини да остана в моя Видин". "Вложихме много труд - аз и екипът ми, целият състав на общината. Разработихме план за финансово оздравяване, който бе приет от финансовото министерство. Наложихме строга финансова дисциплина. Поискахме и получихме помощ от правителството. И ето ни днес вън от списъка на закъсващите общини. В края на 2015 г. имахме 7,2 млн. лв. просрочени задължения, заради които ни бяха наложени запори. Днес задълженията ни са само 830 хиляди лв., запорите ни са вдигнати. Работим спокойно - връщаме и кредитите си", каза Ценков. Той съобщи, че община Видин и "Стандарт" ще направят заедно кампания за крепостта "Баба Вида", която се нуждае от ремонт. А през лятото ще бъдем отново заедно на дискусия "Чудесата на България", в която ще промотираме Чудесата на Видин.

Митрополит Даниил: Любовка към родния край кара младите да останат

На церемонията присъства и новият Видински митрополит Даниил. Той поздрави вестник "Стандарт" с кампанията "Моят град" и добави 11-та причина в поводите за гордост: любовта към родния край. Това не е 11-тата, а първата причина, младите да остават в родните си места, защото е една от ценностите, които остават в сърцето.

Децата от Вокална група "Пеещи клавиши" на училище "Св. св. Кирил и Методий" разплакаха всички с прекрасното си изпълнение на "Хубава си моя горо". Залата бе на крака и при изпълнението на вокална група "Магия".

Със съдействието на:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай