Връщаме блясъка на Видинската синагога

Големи инвеститори от Германия и Белгия имат интерес към града ни, казва кметът инж. Огнян Ценков

Връщаме блясъка на Видинската синагога | StandartNews.com
  • Големи инвеститори от Германия и Белгия имат интерес към града ни, казва кметът Огнян Ценков
  • Общината постига финансова стабилност, работи без запори и задължения
  • Бюджетът ни за 2019 е най-високият, който Видин е имал досега - 44 203 973 лв.
  • Ще обновим 64 улици във Видин и 32 в селата
  • "Баба Вида" става оперна сцена на 2 август - за "Набуко"
  • Моя лична кауза е да помагам на нуждаещите се

Нов център на Видин, обвоняване на улици, саниране на сгради, подкрепа за младите таланти. Това са част от големите успехи на Видин с които общината се гордее. Преобразяването й ще бъде представено в понеделник, 18 март 2019 г., на специалната изложба «10 причини да остана в моя Видин», организирана от "Стандарт" в партньорство с общината.

10 огромни фотопана представят обновяването на града. Изложбата е поредната стъпка от  най-новата кампания на в. "Стандарт" - "Моят град". Тя тръгна през септември 2018 г. от Благоевградска област, продължи през октомври в Бургас, през ноември - в Харманли и Свиленград. През декември бяхме в Крумовград и в Ардино.

Целта на обиколките ни в страната е да даваме на хората поне по 10 причини да останат в родния си град. Домакин на събитието във Видин е кметът на общината инж. Огнян Ценков. «Стандарт» го потърси за интервю. Ценков върви към края на първия си управленски мандат. По всеобщо мнение и признание той е успешен. Завари общината с над 21 млн. лв. дългове, със запорирани сметки заради задължения към доставчици на обществени услуги. Днес общината работи спокойно, без запори и с минимални задължения. Постигна по-висока събираемост, което гарантира планираните местни приходи и без повишение на местните данъци и такси. Изпълнява мащабни проекти, които променят коренно визията на стария крайдунавски град.

- Г-н Ценков, известно е лошото финансово състояние на община Видин, което заварихте през 2015 г. Тя беше в списъка на общините пред фалит. Днес това не е така, дават я за пример на успешно финансово оздравяване. Как го постигнахте?

- Не беше лесно. Вложихме много труд - аз и екипът ми, целият състав на общината. Разработихме план за финансово оздравяване, който бе приет от финансовото министерство. Наложихме строга финансова дисциплина. Поискахме и получихме помощ от правителството. И ето ни днес вън от списъка на закъсващите общини. В края на 2015 г. имахме 7,2 млн. лв. просрочени задължения, заради които ни бяха наложени запори. Днес задълженията ни са само 830 хиляди лв., запорите ни са вдигнати. Работим спокойно - връщаме и кредитите си. През 2018 г. постигнахме 26% по-висока събираемост на местните приходи в сравнение с предишни години. Продължаваме да работим със строга финансова дисциплина - даваме си сметка за всеки похарчен лев.

- Това дава ли ви основание за по-висок бюджет през 2019 и нови решения за развитието на града?

- Да. Бюджетът ни за 2019 е най-високият, който Видин е имал досега - 44 203 973 лв. От тях 16,7 млн. ще осигурим от собствени приходи. За пръв път имаме 4 млн. лв. за капиталови розходи. Планираме да обновим 64 улици във Видин и 32 - в селата на общината. Нов вид ще получи главната улица на ромския квартал "Нов път", 207 000 лв. отделяме за доизграждане на улица в западната промишлена зона. 108 000 лв. планираме за местни инициативи - каквото решат да си изградят жителите на кварталите и селата. 50 000 лв. отделяме за рекултивация на старото видинско депо. За пръв път отделяме пари и за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми.

- Навсякъде из града текат строителни работи дори и през зимата. Какво ремонтирате, обновявате, преустройвате?

- В момента изпълняваме няколко мащабни и много значими проекти - тече реконструкция на централната пешеходна зона, модернизация на няколко знакови сгради. Сменяме визията на центъра, строителните работи започнаха на 10 юли м.г. Нов вид ще има пространството от драматичния театър до сградата на музей "Конака". Вече са подменени голяма част от подземните комуникации - водопроводи, канализационни тръби, оптични кабели, електрификация. Старата настилка ще бъде заменена с настилка от термолющен гранит. Акцентите на площада се запазват - паметникът  на Бдинци, фонтаните, цветните партери. Проектът предвижда възстановяване на входа към художествената галерия. Този проект получи финансиране от програмата "Региони в растеж" на стойност 11,9 млн. лв. Вярно е, че има граждани, които си искат старата гранитна настилка. Но обсъждането на този проект е започнало още през 2011 г. Обсъждано е 7 пъти с граждани и специалисти. По същата програма спечелихме и 17 млн. лв. за модернизация на сградите на две знакови за града училища - природо-математическата гимназия и средното училище "Симеон Велики". Тече реконструкция на сградата на математическата гимназия, ще бъде оформено околното пространство и изграден физкултурен салон. На покрива ще има игрище за тенис на корт. Ще бъде направена консервация на старата сграда на училище "Симеон Велики". Предвидено е изграждане на пристройка и надстройка на съществуващия физкултурен салон, на басейн. Ще бъде усвоено подпокривното пространство, оформено околното пространство. Срокът за модернизацията на двете училища е 30 месеца. Ремонт тече и на сградата на гимназията по туризъм. Сменят се отоплителната и водната инсталации, оформя се учебен ресторант, 3 кабинета. Средствата са от програмата "Региони в растеж" и са в размер на 550 000 лв. Направихме ремонт и на основното  училище "Отец Паисий". Средствата - 225 000 лв., дойдоха от програмата на МОН за оптимизация на училищната мрежа. Ремонтирахме и част от гребната база на Видин, една много важна за града сграда, тъй като в нея се обучават над 100 деца по водни спортове. Не бих отминал и ремонтът на старата турска поща, която превърнахме в център за култура. Предадохме я на регионалната библиотека за използване. Каменната сграда е историческа - в нея през 1859 година е инсталиран първият телеграф във Видин. Изобщо, през 2018 работихме, а сега продължаваме по 154 проекта. 55 от тях са финансирани със собствени средства -  обновление на улиците в 9 села, ремонти на пътната мрежа...

- Какво в същото отношение планирате за 2019?

- Започва ремонтът на една от знаковите сгради - на театъра. Това е първата сграда в България, строена за театър. Построена е през 1891 година със средства на гражданите. Има салон, сцена, ложи, оркестрална. Миналата година кабинетът ни отпусна 2 млн. лв. за нейното възстановяване. След ремонта тя ще придобие автентичния си вид. Ще върнем цвета й, фасадата чрез отпушване на зазиданите прозорци и т.н. Но това, което е особено важно за Видин, е възстановяването на синагогата. Това е била мечта и на видинчани, и на редица управляващи. Едва днес имаме готов проект за това. Той предвижда възстановяване на полуразрушената сграда и превръщането й в културен център "Жул Паскин". Световноизвестният художник е роден недалеч от нея. Вътре ще има обособена част за културни събития на еврейската общност, изложбена зала, зала за концерти и срещи. Била е най-красивата в Европа след синагогата в Будапеща. Била е  проектирана от италиански автор. Ще върнем цвета й, блясъка отвътре. Спечелихме за нея проект на стойност 9,7 млн. лв. И тези пари идват от европейската програма "Региони в растеж". Тази синагога е открита през 1894 г. и е била действаща до 1948 г., когато видинските евреи заминават за Израел.

- Ще я показвате ли на туристи?

- Разбира се, тя се превръща в един атрактивен туристически обект. Намира се близо до крепостта "Баба Вида". Общината оформя пешеходна туристическа зона. Туристите слизат от круизните кораби и през крайдунавския парк разглеждат нашите забележителности. А те са струпани в един малък пешеходен район. Това са сградата на театъра, джамията и библиотеката на турския владетел Осман Пазвантооглу, първото в България винарско училище, синагогата, крепостта "Баба Вида" с епиграфския център. Центърът открихме през 2017 г. в стара турска сграда. В него са изложени каменни паметници от римско време до Средновековието. Видин е бил столица на България по време на царството на Иван Срацимир и нашите каменни паметници са много интересни.

- Всичко това поражда ли интерес на инвеститори към Видин? Каква е картината на привличане на инвестиции за осигуряване на работа и по-високи доходи на видинчани?

- Към Видин има интерес. И той се засили значително с началото на реализацията на проекта за модернизация на път Е-79 от Дунав мост 2 до Ботевград. В момента се изработва ПУП - парцеларен план за трасето. В началото той засяга имоти в селата Новоселци, Слана бара, град Дунавци, Търняне, Синаговци, Жеглица и Ивановци от нашата община. Текат отчуждителни процедури. След тях следва избор на изпълнители и стартирне на строителството. Но интерес от инвеститори има. Преди дни приех германския бизнесмен Тобиас Бер, който проучва възможностите да открие във Видин производство на подемни платформи за автомобили. Компанията му от 15 години е номер 1 в Германия. При мен дойде и инвеститор от Белигя - Люк Хеспелс. Той поиска терен или готова производствена база, за да започне производство на земекопно оборудване. Център за стъкло също иска производство във Видин. В икономическата зона вече работят 2 фирми. Имаме две инвестиционни предложения за Северната промишлена зона, Бившата безмитна зона. Постъпило е предложение за смяна на статута на земеделски земи по магистралния път Видин - Ботевград за изграждане на паркинги, складови площи, хотели. Засега можем да кажем - започва се.

- Видин се прочу с няколко фестивала. Ще ги организирате ли и тази година?

- Да, нито един няма да бъде закрит. Видин има такива популярни фестивали като "Дунавски вълни", който продължава цял месец, "Дунавски ритми" с показване на автентичен фолклор, "Мостът" с откриване  на ателиета по изкуствата за младежи, средновековен фестивал "Бъдин". Имахме и фестивал "Здравей, здраве" за здравословния начин на живот. От три години организираме и оперен фестивал, който привлича публика от Сърбия и Румъния. Тази година летните оперни вечери започват на 2 август със спектакъла "Набуко" на Старозагорската опера. Оперната сцена ще бъде издигната в крепостта "Баба Вида". При досегашните две издания сцената беше на шлеп в Дунав и пред историческата "Стамбол капия". Видин се слави с множество забавни събития. На 3 март правим възстановка на освобожднието на Видин, на 1 март - жива мартеница, в която участват 750 деца. Организираме  футболен турнир за девойки, коледни турнири между ученически отбори, конкурс за любовна песен "Свети Валентин", избор на мис Василица в ромския квартал. Преди нова година организираме фестивала "Бъдник", на който жени от общината показват коледни ястия. Връх на забавните събития е традиционният видински панаир, който весели стари и млади  в края на август. Той е на 120 години и ние поддържаме традицията. За децата на Видин изградихме скейтборд площадка. Тя се намира в крайдунавския парк и за нея отделихме от собствените приходи 50 000 лв.  В селата на общината също се организират празници и фестивали, за които общината помага финансово. В Покрайна например се организира фестивалът "Нашенци у старо време", в Майор Узуново - празник на винаря, в Сланотрън - на зетьовете, в Дунавци - на християнското семейство и т.н.

- Като кмет сте известен с даренията, които правите на млади хора. Защо делите заплатата си с нуждаещи се от средства?

- Това е човешки жест. В предизборната си кампания обещах всеки месец да отделям от заплатата си, за да подпомагам нуждаещи се деца и млади хора. Да, отделям по 500 лв. Подкрепих 4-годишната Вики, болната Вяра - за лечение в чужбина, първото бебе за 2019 Калина, две спортистки от гребния клуб "Ванто" да си купят екипи, майка и дъщеря да си вдигнат отново къщата след пожар, 32-годишния Иван Василев - за бъбречна трансплантация. Не мога да изредя всички, но от началото на мандата досега съм помогнал на повече от 40 нуждаещи се. Приемам го като лична кауза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай