Бизнесът и науката дискутират развитието на туризма в Кърджали

Бизнесът и науката дискутират развитието на туризма в Кърджали  | StandartNews.com

Първа по рода си научно –практическа конференция за развитие на туризма в Източните Родопи обедини представители на бизнеса и научните среди. Форумът преминава под мотото „Област Кърджали- привлекателна туристическа дестинация". „Няма да говорим за нанотехнолигиите и тежката индустрия, а за туризъм, който продава чист въздух и добри впечатления.За първи път бизнесът и научните среди си подават ръка за по-добро управление на културно историческото наследство и природните забележителности", подчерта при откриването на форума д-р Фахри Идриз, председател на Туристическата асоциация „Перперикон".„Тази проява е потвърждение за това колко е голяма силата на обединените усилия", подчерта и доц. Дора Янчева, председател на Съюза на учените-Клон Кърджали.

Лектори на конференцията са водещи специалисти от различни университети в страната. Проф. Марин Нешков от Варна акцентира на „Устойчивият туризъм - химера или стратегически шанс за дестинация България", а проф. Йосиф Илиев от УНСС коментира ключовите въпроси на управлението на персонала в туристическите предприятия в региона. Директорът на музея в Кърджали представи културно- историческите паметници и подчерта ролята на Родопите като мост между културите. Силен интерес предизвика докладът на проф. Ваня Лозанова от СУ"Св. Климент Охридски" за възможностите на туристическата анимация - алтернативни модели за устойчиво развитие на туризма в община Кърджали.

Специалисти от аграрния и зоотехнически университети в Пловдив и Стара Загора представиха пред участниците възможностите и перспективите за развитието на предприятия в Източните Родопи, свързани с производство на растителни и животински биопродукти. Отделно бе място и на възможностите и за развитие на здравния и минен туризъм в Родопите. Естествен финал бе презентацията на доц. Вера Николова от СУ"Климент Охридски, която представи що е то устойчив туризъм по долината на р.Арда. Инициатори на конференцията са Туристическата асоциация „Перперикон" и Съюзът на учените-Клон Кърджали. Тя е насочена към специалисти с интереси в туристическия бранш, работещи в административни структури, в образованието и обучението на кадри за туризма, към хотелиерския, ресторантьорския бизнес, туроператорските агенции и към всички граждани.

Специално за участниците ще бъде организирано и посещение на исторически и природни забележителности в община Кърджали

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай