Бият камбаната „Майка навреме" и от Варна

Бият камбаната „Майка навреме" и от Варна | StandartNews.com

Проблемът с раждането е най-сериозният проблем на България, всяко родено българче ни е важно, защото от това зависи оцеляването на народа ни и на държавата. Народи без държава има, но държави без народ – няма. Това каза общинският съветник от Варна, лидер на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов, който инициира тридневни безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми заедно с фондация „Искам бебе". В срещите участват специалисти от 8 клиники в страната, а и от Варна отново ще бият камбаната на новия проект „Майка навреме".

Ражданията спадат с всяка изминала година и те са по-малко в момента отколкото през 1881 година, когато се прави първото преброяване, посочи Костадинов. Според статистиката тогава само в пределите на Княжество България при 2. 050 млн. българи, ражданията са били 65 000, а сега при 7.140 млн. в цяла България са 62 000.

Според мащабно социологическо проучване на фондация „Искам бебе" през 2013 година 145 000 двойки са искали дете, но не са могли да имат. И това са само хората, които са заявили това, посочи Радина Велчева, председател на „Искам бебе". По инициатива на фондацията в страната са създадени 41 общински фондове с над 600000 лева годишно финансиране за проблемните двойки по места. Сумата от 2000 на 3000 лева да стане догодина от общинския фонд във Варна за семейство, ще настояват Костадин Костадинов заедно с фондация „Искам бебе".

Когато решим, че е дошло време за дете, понякога се оказва, че шансовете ни са малки. За това целта на новия проект „Майка навреме" е да бие камбаната за жените да не отлагат майчинството си. Причините за отлагането не са образование, финансови лишения или лош началник. 85 % от анкетираните жени посочват, че отлагат майчинството си защото нямат подходящ партньор до себе си, посочи резултатите от проучване по проекта д-р Георги Стаменов от клиника „Надежда". Става все по-трудно да намериш човека до себе си въпреки толкова много комуникации в съвременния свят, коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай