Бивш началник на митницата зад решетките

Бивш началник на митницата зад решетките  | StandartNews.com

Бившият заместник-началник на Агенция „Митници" Румен Божинов, по прякор – Цайса е с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Тя му беше наложена в петък от Хасковския окръжен съд. Божинов е задържан с европейска заповед за арест по искане на прокуратурата на Австрия в началото на тази седмица на ГКПП Капитан Андреево. Той живее от години във Виена.

Румен Божинов е изискан от прокуратурата във Винер-Нойщадт, Виена, по четири обвинения-за подправяне на официален документ, изнудване в особено тежка форма, злоупотреба с доверие, измама в особено големи размери. Прокурорската преписка в Австрия, е от 26 февруари тази година, а европейската заповед за задържане е издадена на 1 април.

Адвокатът на Божинов Георги Еленков поиска от хасковските магистрати да не бъде налагана мярка за неотклонение на подопечния му, тъй като Божинов има желание да се върне в Австрия и да докаже невинността си. Според Еленков обвиненията идвали от австрийка, с която Цайса имал близки отношения във Виена, която искала да му отмасти. Освен това Божинов имал адресни регистрации и България и в Австрия, а и бил служител на ДАНС.

Според съда обаче има опасност Румен Божинов да се укрие, затова и беше постановено оставането му зад решетките.

Процедурата по екстрадирането му в Австрия трябва да започне следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай