Без лов и стрелба заради броене на птици

Без лов и стрелба заради броене на птици | StandartNews.com

Българското дружество за защита на птиците - Гоце Делчев се подготвя за участие в 39-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици, което ще се проведе на 17 и 18 януари. Mолбата на експертите е в определени зони ловците да не ползват оръжие през идния уикенд.

На територията на община Гоце Делчев водоемите, които привличат такива пернати и са са предмет на изследване, са река Места в участъка Хаджидимово – с. Баня, и прилежащите водоеми. Екипът ще започне броенето в събота, а първата дестинация ще бъде поречието на река Места. На следващия ден ще се посети язовир Доспат. Служители от Държавно ловно стопанство „Дикчан" – Сатовча ще се включват в инициативата за шеста поредна година. От БДЗП апелират към авджиите да се въздържат от стрелби в споменатите райони, докато се извършва преброяването на водолюбивите птици.

То се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. Другите партньори в инициативата са Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за Дива Природа „Балкани", Българска Орнитологична централа и Федерация „Зелени Балкани". Броенето дава оценка за популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа „Натура 2000".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай