Един град го закъса. Ще мръзне през зимата

Румен Радев коментира

Един град го закъса. Ще мръзне през зимата | StandartNews.com

През идния зимен сезон "Топлофикация Габрово" може да не работи. Това заяви кметът на Габрово Таня Христова на брифинг в Министерството на енергетиката, на който присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на финансите Асен Василев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

По думите на Христова през изминалата зима габровци на практика не са имали централно отопление, защото през ден е имало аварии. Според нея въпреки множеството проверки и глоби, не е имало промяна в топлоподаването от местното дружество.

Министърът на енергетиката Румен Радев добави, че възможните технически решения за публични обекти в града са преминаване на природен газ и монтиране на термопомпи. Битовите абонати и досега са се включвали в енергийната мрежа. Търсят се и дългосрочни мерки. "Няма да остане никой неподкрепен, поне за този отоплителен сезон", изтъкна министър Радев.

Според него трябва да се търсят дългосрочни решения, а не само за предстоящия отоплителен сезон, но към момента се работи и в двете посоки. Една част от мерките може да се реализират чрез проектните предложения за енергийна ефективност и енергийно обновяване на публичния сграден фонд, обясни министърът.

За битовите потребители на Габрово, които са над 4100, е направено бързо обследване на капацитета на енергийната мрежа. Тя позволява временното решение абонатите да използват електроенергия за отопление през зимата. Именно в тази връзка е конкретната подкрепа за този отоплителен сезон. В дългосрочен план възможните технически решения са или да се продължи да се развива централно топлоподаване, или да се подменят индивидуалните абонатни станции в сградите.

Министърът на енергетиката Румен Радев информира още, че вече е подписал заповед да се направи поредната проверка в "Топлофикация Габрово".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай