Берковица не дава водата си

Берковица не дава водата си | StandartNews.com

Берковица не дава водата си, съобщиха от общината в града под Ком. Сега градът си има собствено водно дружество, а ако иска средства от две европейски програми, трябва да се откаже от него и да се включи във водната асоциация в Монтанско. По същата причина средства не могат да получат и останалите 10 общини в областта.

Областният управител Ивайло Петров се срещна със съветниците от Берковица, за да ги убеди градът да се върне към областната „ВиК" асоциация. Само консолидирани общините могат да получават финансиране за обновление на водните си мрежи от програмите „Околна среда" и „Развитие на селските райони", обясни Ивайло Петров.

Водната мрежа в повечето от общините е амортизирана, тъй като е изграждана преди 40 – 50 години. Ако Берковица не се включи в асоциацията, то шансът им за обновление е нулев.

В област Монтана има два водни оператора – „ВиК" – Монтана и „ВиК" – Берковица. Ние искаме консолидация, но това ще рефлектира върху цената на водата ни, казаха на областния общинарите. Сега в Берковица абонатите плащат по 0,97 лв. за куб. м.,а след това – по 2,56, защото условието е единният оператор да има и единни цени за водата.

Кметът Милчо Доцов е за консолидация, но със запазване на известна самостоятелност на „ВиК" – Берковица. Той поиска промяна в договора за създаване на асоциацията, като на Берковица бъде признато правото на техническа и финансова самостоятелност.

До края на месец март общинският съвет ще трябва да вземе решение влиза ли Берковица в състава на единния оператор или не, допълниха от администрацията. Инициативен комитет вече събира подписи срещу обединението. Не искаме да плащаме скъпа вода и да чакаме по една седмица за отстраняване на аварии, обясняват жителите на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай