Бавят укрепването на свлачище, „захапало" 4 къщи

Бавят укрепването на свлачище, „захапало" 4 къщи | StandartNews.com

Местните хора плашат с бунт, ако не се реши бързо проблемът

Опасно свлачище продължава да стряска жителите на сатовчанското село Плетена. В най-голям страх са собствениците на четирите къщи, които са на ръба на падналите земни маси. Семействата вече месец и половина живеят при свои близки, тъй като домовете им са опасни и може да рухнат всеки момент.

„Силно сме притеснени за това населено място, докато не се вдигне подпорна стена. Трябва спешно да се изготви проект и да започнат укрепителните дейности. Но не срещаме разбиране от компетентните институции, те бавят решаването на проблема. Може да стане най-лошото – свлачището да помете четирите къщи, тъй като се очакват нови дъждове, а и снеговете се топят", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Спирането на свлачището в село Плетена не търпи отлагане, категоричен е общинският управник. Затова изпратил запитване до Агенцията за обществени поръчки, която да разреши на общината да проведе процедура на договаряне без обявление. Причината за искането и възникналата необходимост от предприемане на неотложни действия, тъй като са настъпили изключителни обстоятелства и може да се застраши човешки живот.

„Нямаме никакъв отговор от Агенцията за обществени поръчки, а минаха над 20 дни. Искаме да действаме превантивно, а не да вървим след събитията. Ако свлачището се активира отново, кой ще носи отговорност, чия ще е вината", пита кметът Мименов.

В момента самото свлачище е покрито с полиетилен, за да бъде изолирано и да не се активира при нови валежи. „Ако не отпуснат средства за решаването на проблема, ще обявим гражданско неподчинение. Няма да живеем все в страх, че някое дете може да премине през загражденията и ограничителните ленти и да падне долу", твърдят местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай