Бързо производство за каналджиите на 54 емигранти

Бързо производство за каналджиите на 54 емигранти | StandartNews.com

Тръгна бързо производство в районната прокуратура в Свиленград срещу каналджиите на 54 сирийци и иракчани, заловени преди пет дни в района на ГКПП Капитан Андреево.

По делото са отделени материали и по второ бързо производство срещу 23-годишен гражданин на Тунис за превеждане през държавната граница на група от хора. Шестима харманлийци са разследвани за помагачество.

Групата беше заловена в два буса и кола с хасковски регистрации на 31 юли в 4 часа сутринта от дежурната група на Граничното полицейско управление Свиленград.

Водач на чужденците до българската граница е 23-годишният тунизиец. Задачата му е да прехвърли хората на наша територия, където за извозването им са организирани шестимата мъже от Харманли.

След залавянето им част от чужденците, сред които има и деца, са подали молби за бежански статут у нас, някои от тях обявили категорично, че са тръгнали към Западна Европа и искат да продължат на там, а други са заявили мерак да се върнат обратно в Турция.

С постоянна мярка „задържане под стража" е 23-годишния тунизиец. Шестимата харманлийски трафиканти са с мярка „парична гаранция".

До седем дни двете бързи производства ще бъдат внесени в съда, съобщиха от държавното обвинение.

От началото на годината досега в Районна прокуратура-Свиленград са образувани 226 досъдебни производства за незаконно преминаване на държавната граница.

Повечето от делата са внесени в съда като незабавни и бързи производства и разследването е приключило в срок между три и седем дни

За първите шест месеца на 2015 година Районна прокуратура-Свиленград е внесла в Районен съд-Свиленград общо 395 дела или 45 % от общо внесените дела в Хасковския съдебен район, сочат данните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай