"Барбитата" на Сливен очароваха министър

Кампанията "Моят град" на "Стандарт" отличи талантите на Града под Сините камъни

"Барбитата" на Сливен очароваха министър | StandartNews.com
  • Кампанията "Моят град" на "Стандарт" отличи талантите на Града под Сините камъни

ВИЖ ГАЛЕРИЯТА ОТ "МОЯТ ГРАД - СЛИВЕН"

Малки красавици от 5 до 13 г. танцуваха виртуозно на площада пред община Сливен под емблематичния за града брулещ вятър. Децата от балет "Барби" бяха много щастливи да покажат наученото в градската зала "Сливен" пред гостите на кампанията "Моят град" на "Стандарт" - регионалния министър Петя Аврамова, зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, кмета Стефан Радев, губернатора Чавдар Божурски, народни представители и  над 100 жители на Сливен.
Танцът на "Барбитата" бе едно от проявленията на сливенските таланти. Още преди да започне церемонията по откриването на изложбата "10 причини да остана в моя Сливен" и по награждаването на хората, които с дейността си са пример и повод за гордост, гостите слушаха Симфоничния оркестър на града. А самото тържество откри новият Васил Найденов - Иван Едрев, ученик от Профилираната природоматематическа гимназия "Добри Чинтулов". Той развълнува присъстващите с песента "По първи петли".

112 млн. лв за ВиК - Сливен

Общината се беше постарала да впечатли министър Аврамова с най-добрите си изпълнители, защото очаква от нея много средства по програмата "Региони в растеж". Те са нужни за довършване на големите инфраструктурни проекти на Сливен като дълго чаканата пречиствателна станция, програмата за саниране, ремонтите на улици и изграждането на нови кръстовища.
ВиК – Сливен ще получи над 112 млн. лв. по европейски проект по ОП „Околна среда“, като част от тези средства са предназначени за довеждащи водопроводи до пречиствателната станция за питейни води на Сливен, съобщи министър Петя Аврамова. „Министерството има готовност до 2020 година да размрази обекта, да бъде актуализиран проектът и да бъдат довършени останалите 10% от строителните дейности", увери Аврамова.

Градът стопи дълговете и се преобрази

Очевидно е, че през последните години градът е преобразен. Показват го 10-те пана от изложбата "10 причини да остана в моя Сливен". Обновяването на града е основно с европейски пари, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. И се обърна към гостите: "Замисляли ли сте се какво е да поемеш община с 63 милиона дългове, 27 милиона от които са просрочени? И още в първия си работен ден да попаднеш на първо място в черния списък на финансовия министър заради липсата на финансова дисциплина в управлението години наред? Да знаеш какво трябва да се направи, за да се подобри животът на хората и в същото време да нямаш възможност, защото вместо за социални придобивки на хората парите да изтичат за банки и кредитори по стари задължения?". Затова и признавам си, че когато Стефан Радев ми каза, че целта му е до края на мандата общината да бъде финансово оздравена, приех тогава думите му просто като мечта на прохождащ градоначалник. А сега искрено се радвам, че опроверга съмненията ми, каза още Бозукова.

Отличници в технологиите

Сливен е и сред градовете отличници по дигитализация. Затова не случайно министър Петя Аврамова връчи наградата в категория "Технологии" на двама души, пренесли Сливен във века на технологиите - инженер Красимир Хаджиминов и Жени Загорова, бивш служител - експерт в отдел „Информационно обслужване“. Те са създали уникалната за страната географска информационна система, която обобщава цялата информация в общината. За нея Сливен бе сред трите номинирани общини за принос в дигиталното развитие в годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).
Дигитализацията става все по-важна. Тя не е нещо от бъдещето, свързана е с днешния ден, каза министър Аврамова. Това, което са направили Хаджиминов и Загорова е важно и за бизнеса и за гражданите, за да получават информация от едно място, допълни тя. И заяви: "Използвам случая да поздравя "Стандарт", който за разлика от други медии намира начин да покаже позитивното, което се случва в страната".
Както ние направихме този проект, пожелавам на всеки гражданин на Сливен да направи поне по едно хубаво нещо - дали в двора си, дали на улицата или в планината. Ако го направи, в края на годината ще имаме 100 000 добри неща, каза Хаджиминов.

Пивоварна стана емблема на града

Че предприемаческият дух на Сливен е жив показа и следващата награда - в категория "Икономика". Тя бе за младия екип на пивоварна "Трима и двама". Кметът Стефан Радев връчи отличието на основателя и главен пивовар Йордан Ченков. Вместо да опитат късмета си извън пределите на малкия град, пивоварите решават да останат в Сливен, за да развиват своя бизнес. И само след 2 години на бирения пазар, тяхното пиво набира изключителна популярност и започва да се търси в цялата страна. А "Трима и двама" вече е емблема на Сливен наравно със Сините камъни и силния вятър.
Стеран Радев поздрави младия екип на Ченков и им благодари, че работят за града. Благодаря на кмета, надявам се занапред да имаме още много хубави поводи, за да си кажем наздраве, отговори сливенският пивовар.

Желязкова: Спортувайте, не бягайте от България

Следващата награда бе за още един от талантите на Сливен и България - златното момиче Радостина Мавродиева. Състезателката в тласкане на гюле прослави родния си град и цялата страна, когато навръх Националния празник 3 март завоюва злато на европейското по лека атлетика в Глазгоу. Това е трети медал за Мавродиева от европейско първенство в зала. А титлата й е първа за Сливен от 50 години насам.
Мавродиева обаче бе на важна тренировка и наградата от нейно име взе треньорката й Валентина Желязкова, която е известна в Сливен с всеотдайната си подкрепа за децата спортисти.
Сливен има още много таланти, каза Желязкова и ги покани тренират, за да постигнат успехите на Мавродиева, вместо да напускат България. Наградата връчи областният управител Чавдар Божурски.

Златни математици прославят Сливен

Сливен се гордее не само с талантите си в музиката и спорта, но и с малките си шампиони по математиката. Учителката Венета Кирова получи наградата в категория "Образование" от заместник-министъра на просветата Таня Михайлова заради подготовката на децата за златното им представяне на конкурса "Математика без граници". За мен е чест да връча награда на учител и то по математика, защото тази наука става все по-важна за развитието на децата и когато учителят е добър успява да разкрие потенциала на своите възпитаници, каза Михайлова. Математиката е без граници както и знанието няма граници, заключи зам.-министърът. Благодаря на деца и родители за доверието  което ни гласуваха, благодаря на общината за подкрепата, която ни дава, когато пътуваме, както и за наградите във вид на стипендии, заяви от своя страна Венета Кирова.

Танева награди Седларска

В категория "Култура" Веселина Седларска получи награда от народния представител от ГЕРБ Десислава Танева. Познавам Веселина Седларска отдавна, тя винаги е била в Сливен както и аз, защото тук се чувствам свободна, каза Танева. А Седларска продължи: "Посвещавам наградата на моя учител Атанас Славов, който казваше: Сливен е моето отечество!"."
Не мога да не благодаря и на дългогодишния кореспондент на "Стандарт" Георги Мангинов. С неговите репортажи, анализи и интервюта цяла България научи историята на успешните хора от Сливен, каза Славка Бозукова. И допълни, че именно Мангинов първи разказа най-интересните неща около база Ново село. Бозукова му благодари от името на всички колеги в "Стандарт".

Смелите сърца: Денонощно сме на линия

В категория "Сигурност" наградата заслужено отиде при смелите сърца на Сливен - пожарникарите, които денонощно се грижат за сигурността на своите съграждани. Те са образец за всеотдайност. Истински повод за гордост. Наградата на техния ръководител комисар Владимир Демирев бе връчена от  заместник директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Александър Джертов.
Сливен винаги може да разбита на нас, денонощно сме на линия, каза Демирев.

Караянчева: Мотивирате младите да останат в родния край

Председателят на парламента Цвета Караянчева също не спести добри думи за кампанията "Моят град" и резултатите от нея. Тя изпрати специално приветствие. В него се казва:
"За мен е удоволствие да Ви приветствам по повод провеждането на церемонията "10 причини да остана в моя Сливен". Използвам възможността да отправя най-сърдечни пожелания за здраве и успехи във всички Ваши начинания.
Поздравявам организаторите - вестник "Стандарт" и община Сливен за ценната инициатива чрез фотоизложба да покажат как се развива община Сливен, как се е променила през последните години и какви проекти е реализирала. Днес Вие ще отличите и хората, които с професионализъм и енергия са допринесли да се подобри средата за живот в града на стоте войводи - достойно дело, което заслужава уважение и подкрепа. Така Вие не само ще насърчите инициативността и трудолюбието на сливенчани, но и ще мотивирате младите хора да останат в родния край и в Родината, да търсят тук своя път за развитие и реализация.
Убедена съм, че общината полага неимоверни усилия, за да подобри живота на гражданите и тези усилия няма да останат незабелязани. Уверявам Ви, че аз, в качеството си на народен представител и председател на 44-ото Народно събрание, съм готова да подкрепя всяко начинание, насочено към развитието на Сливен и просперитета на неговите жители."

ОББ: Обединявате хората

Впечатлена съм от кампанията на в. "Стандарт". "Моят град". В период на разединение тази инициатива обединява хората. Затова съм щастлива, че ОББ е партньор на мисията каза Мария Дойчева от Бизнес – център ОББ – Сливен. ОББ е основен партньор на "Моят град".
 
Накрая на церемонията всички се насладиха на уникалното изпълнение на Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“ с ръководител Димитър Димитров.

С подкрепата на:

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай