Банско с проект „Кръстопът на цивилизации“

Банско с проект „Кръстопът на цивилизации“ | StandartNews.com

Банско. Кметът на община Банско Георги Икономов подписа договор за осъществяване на строително-монтажните работи по проект „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции на община Банско – Банско кръстопът на цивилизации".

Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие" и е на обща стойност над 2 млн. лв. Целта му е подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. Предвижда се реставрация и адаптация на „Велянова къща" с художествено възстановяване на стенописите, подмяна на ел. инсталацията и изграждане на модерно художествено осветление. Също така ще бъде създадена тематична стая с необходимото оборудване за провеждането на семинари. Реставрация, консервация и експониране се предвиждат и за „Рилски метох". Археологическите обекти „Свети Никола" и средновековната крепост „Ситан Кале" също ще бъдат превърнати в съвременни туристически атракции. За тях се предвижда консервация, реставрация и експониране. Ще бъдат изградени туристически алеи с указателни табели. Тримерна визуализация с интерпретация на цялостния архитектурен обект ще дава на туриста максимално пълна представа за обема и пространството около и в археогоческия обект в миналото. В района на „Свети Никола" ще се изградят и места за пикник. Киносалонът в града ще бъде преустроен в съвременен посетителски информационен център. Всички реставрирани сгради ще бъдат вече и лесно достъпни за хора в неравностойно положение. Ще разполагат с пожаро-известителна инсталация и система за видеонаблюдение.

Със стартирането на този проект ще бъдат обучени и специалисти - аниматори и екскурзоводи, които да спомогнат развитието на конкурентноспособността на туристически атракции в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай