Банско празнува 101 години свобода

Банско празнува 101 години свобода | StandartNews.com

Банско. Празниците за 101-годишнината от освобождението в Банско продължават вече няколко дни. Кулминацията ще е на 5 октомври, когато е празникът на града. На тази дата населеното място е счупило оковите на турското робство.

В понеделник с литургия в църквата „Св. Троица" започна вторият празничен ден. Службата води отец Георги Касапинов, а заедно с мъжкия църковен хор пя и женският хор „Злата Мегленска" от македонската столица Скопие. Емблематичната църква за града се оказа тясна, за да побере всички миряни, дошли да се насладят на ангелските гласове на изпълнителите.

Преди обяд на площада се състоя концерт на самодейните състави към читалище „Никола Вапцаров" и Културно дружество - Скопие. Македонската певица Сузана Спасовска вдигна публиката на крака, жители и гости на курорта извиха кръшни хора. В празничната програма взеха участие още Мъжка фолклорна група „Банскалии" и Танцова формация „Пиринско настроение".

Празникът продължи с концерт на ансамбъл „Гоце Делчев" и известната певица Любка Рондова, които гостуваха в града в рамките на отбелязването на 110 години от Илинденско – Преображенско – Кръстовденското въстание. Тържествата ще продължат до края на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай