Банскалии обсъдиха новия Общ устройствен план

Банскалии обсъдиха новия Общ устройствен план | StandartNews.com

В курорта Банско се проведе обществено обсъждане на проекта на Общия устройствен план и екологичната оценка към него. Присъстваха архитектите и инженерите, които са работили по стратегическия документ. През 2012г. общинският съвет взе решение да бъде направен нов Общ устройствен план, тъй като последният е от 1990 г. През последните 15 години градът се разрасна, имаше бум на строителството на хотели и съоръжения за туризма. Това породи необходимостта от нов план, както и улична регулация на новите територии.

„Предварителният проект се разработва от „БУЛПЛАН" ООД - София, ръководител на екипа е архитект Петя Миланова. Работят въз основа на Техническо задание и опорен план, одобрени от общинския съвет", уточни кметът Георги Икономов. Той обясни, че главната цел на ОУП е "да създаде териториална планова основа за нейното дългосрочно устройствено развитие в съответствие с приетите стратегически документи за регионално развитие и със специфичните за община Банско природни, културно-исторически, туристически и други ресурси".

Спазват се принципите на устойчивото развитие за баланс между екологично равновесие, икономически растеж и социален просперитет, при пестеливо използване на природните ресурси. Необходимо е да се регулират урбанизационните процеси, да се направи устройствено планиране в съответствие със стратегическите документи, да се регламентира общият режим на устройство на териториите. Планирането на територията на общината ще става по начин, осигуряващ съхраняване и едновременно с това пълноценно включване в жизнен оборот на природното и на културното наследство на общината. Тук попадат няколко защитени зони, поради което е изготвен и доклад за оценка на въздействието върху околната среда, за да се опазят защитените зони. Гражданите не само питаха, но и направиха предложения към кмета и екипа, разработил проекта, за допълнения в плана. Те ще бъдат разгледани от Общинския експертен съвет и включени по законосъобразност в окончателния вариант на плана, който следва да се съгласува от контролните държавни институции и да влезе в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай