Български ленти на финала на фестивала на планинарските филми

Български ленти на финала на фестивала на планинарските филми | StandartNews.com

Благоевград. Атрактивни и силни филмови ленти от България видяха зрителите в последния ден на фестивала на планинарските филми в Банско. В неделя бе финалът на престижното международно събитие, по време на което се прожектираха 130 заглавия от 125 държави от 5 континента.

Проявата стартира на 20 номеври, бяха осигурени много съпътстващи програми, изложби, забавления за децата, интригуващи срещи с алпинисти и катерачи. Българският филм "Кота 42" разказва за Иван Кожухаров, който през лятото на 1990 г. претърпява злополука при изкачване на Пти Дрю във Френските Алпи и остава прикован към инвалидна количка. През погледа на негови роднини и близки приятели се доказва, че времето може да продължи да бъде отмервано, дори когато стрелките на часовника не могат да помръднат. Другото родно заглавие „Притихнали огнища в забравени села" на Цветан Симеонов разкрива тъжната съдба на стотици български села , основно в планинските райони, които остават в миналото. Хората се оттеглят. Комините кротко намекват за скоро загаснал огън. Всичко е оставено като в един нормален делник. Делник, който продължава десетилетия... "Мальо" на автора Емануил Емануилов разкрива една история за магнетично място в планината. Един от онези малки ски-курорти, запазили обаятелното си спокойствие. Публиката видя и лентата „Рибни езера и Рилецкото било" на Цветанка Николова, която с кинокамера по пътя от Рилския манастир до Рибни езера и Рилецкото било снима с дълбоко преклонение пред красотата на Рила планина.

Всички филми от програмата на фестивала се гледаха безплатно от жители и гости на курортния град. Лентите за пореден път срещнаха зрителите с най-красивите и загадъчни кътчета в целия свят. И разказаха за силата на човешкия дух и тяло, когато хората имат цел и воля да я постигнат с цената на много усилия и лишения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай