България събра пари за 17 къщи в Перник

Покъщината на баба Снежа гние месец на дъжда в очакване на сглобяем дом

България събра пари за 17 къщи в Перник | StandartNews.com

Перник. За 17 нови къщи стигат парите, събрани от дарителската кампания на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Пернишко.

13 от сглобяемите домове ще бъдат монтирани в областния център и околните села, други четири са разпределени за бедстващи в Радомирско, съобщиха от инициативния комитет на пострадалите от трусовете.

Очакват се първите нови жилища да бъдат готови до няколко седмици. В това време булдозери вече разчистиха останките на порутените къщи.

Баба Снежана Христова от село Мещица е от щастливците, които ще влязат в чисто нов дом, след като бедствието разцепи непоправимо бащината й къща. Жената е с патерици и сама не би се справила в бедата. В момента тя е приютена от роднини, след като цяло лято изкара на палатка в двора. Жилището й е бутнато, за да се ползват основите за новата постройка. Покъщнината й стои складирана зад портата на дъжда и прашасва вече цял месец. От общината не се наемат да определят срокове, в които сглобяемите къщи ще са готови и ще могат да се ползват от хората.

В същото време на прага на първия сняг усилени ремонти вървят в града и селата. Пострадали от земетресението стопани панически бързат да подтегнат домовете си за зимата. Укрепват се и обществени сгради и офиси. Строител падна вчера от покрив на разцепена сграда на застрахователно дружество. 43-годишният дупничанин е в болница със счупени ребра и гръдна кост.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай