Автобуси с ученици минават по опасни мостове в Балкана

Автобуси с ученици минават по опасни мостове в Балкана | StandartNews.com

Велико Търново. Кметовете и кметските наместници поискаха от новия областен управител на Велико Търново инж. Георги Рачев промяна в закона, която да им даде възможност да отдават язовири под наем. Въпросът беше обсъждан по време на първата среща на ръководството на Община Горна Оряховица, кметовете и кметските наместници от населените места с Областния управител. По закон язовирите не могат да се отдават под наем, а само на концесия, а процедурата е изключително тромава и изисква много средства.

Според кмета на община Горна Оряховица Добромир Добрев общините трябва да поддържат водните обекти, което пък коства средства на бюджета. Ако се даде възможност язовирите да се отдават под наем, наематели ще ги стопанисват, а ще постъпват и средства в общинската хазна.

Градоначалникът е поискал да се подобри диалога с Агенция „Пътна инфраструктура", както и да са ясни и точни графиците за ремонтите и поддържането на пътищата. Един от най-неотложните въпроси е този за лошото състояние на някои от мостовете в общината. Един от най-опасните мостове бил този в Горски долен Тръмбеш. Състоянието на съоръжението било изключително лошо и опасно. По някои от мостовете минават и училищните автобуси, алармираха кметовете. Лошото състояние на пътищата втори и трети клас, действащи свлачищни процеси на места, премахването на бариерите на жп прелезите, неконтролираното извличане на инертни материали от речните корита са също част от проблемите, които кметовете поставиха пред Областния управител.

Инж. Георги Рачев изрази готовност да съдейства за организиране на периодични срещи с представители на различните агенции, отговорни за проблемите. Ще се подновят също и преписки, касаещи въпроси свързани с бедствията и авариите, каза още Областният управител.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай