Авджии гърмяха край язовир за старта на лова

Авджии гърмяха край язовир за старта на лова | StandartNews.com

Благоевград. Десетки авджии окупираха отрано в събота язовир „Стойковци" край благоевградското село Логодаж. Стана шумно и страшно, гърмежите ехтяха непрекъснато.

„Не се плашим, защото знаем, че се открива ловният сезон на пернат дивеч. Предупредени са всички за старта на лова", твърди кметът на селището Пламен Червенков. „Военната обстановка" продължи до обяд.

„Меракът за първи улов не се описва с думи. Да гърмиш по пернати си е майсторлък, в него важна роля имат и ловните кучета, които трябва да „вдигнат" птиците. За нас това е генерална репетиция за преследването на едрия дивеч след 2-3 месеца. Настройваш мерника, връщаш формата си, за да си готов за голямото надхитряне с дивите прасета", споделят ловците от Ловно - рибарско дружество "Сокол 1911". В него членуват авджиите не само от Благоевград, но и от община Симитли.

Общата членска маса вече е над 1500. Все повече мъже и жени изпитват потребност от общуването с природата и преследването на дивеча. В повечето дружинки има и дами. В лова на птици е важен спортът, общуването с природата, а не месото. Най-важното обаче е всеки авджия да спазва правилата на лова и да не гази закона. А след слуката дойде ред на друга приятна част от съботния ден – хапването и пийването. За „десерт" всеки от ловците бе приготвил поредната си ловна история, с която да разсмее останалите си колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай