Аштън към Гърция и Македония: Вземете пример от Косово и Сърбия

Аштън към Гърция и Македония: Вземете пример от Косово и Сърбия | StandartNews.com

Вашингтон. Комисарят по външната политика и сигурността на ЕС, Катрин Аштън, заяви, че уреждането на диспута за името между Македония и Гърция в крайна сметка зависи от ръководствата на двете страни.

В изказването си пред института Удроу Уилсън във Вашингтон, Аштън заяви, че волята на двамата премиери за бързо решение на спора е от решаващо значение, предаде Balkan Insight.

Тя даде за пример споразумението между Косово и Сърбия през пролетта, което "даде възможност и на едната, и на другата страна да продължат да следват своите амбиции" по пътя към ЕС.

"Винаги съм готова да помогна, но това решение, както и в случая с Косово и Сърбия зависи от готовността за необходими компромиси и волята да се седне на масата и да се постави по-висока цел", каза Аштън.

Аштън подчерта, че Брюксел подкрепя настоящите двустранни преговори за спора да се проведат под егидата на Организацията на обединените нации .

Македонският премиер Никола Груевски съобщи, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, с когото се е срещнал в събота, е предложил помощ за издигане на македонско-гръцките преговори на високо равнище.

По-рано Скопие предложи такава възможност, но Атина отказа, като оцени, че сегашният формат на преговорите е достатъчен.

И докато гръцката страна настоява за обща употреба на договореното име, което означава официална употреба в институциите, в договорите, в ООН и в други международни организации, македонските управляващи твърдят, че нямат събеседник в преговорите.

Македония получи статут на кандидат за членство в ЕС още през декември 2005 г., а Европейската комисия в своите редовни доклади от 2009 г. досега всяка година препоръчва започване на преговори за членство. Заради спора с Гърция обаче датата за преговори още не е определена. По същата причина Атина блокира и членството на Македония в НАТО.

Неотдавна ООН обяви, че новият кръг преговори по спора за името под егидата на световната организация ще бъде организиран в близките седмици в Ню Йорк.

Гърция настоява, че името на Македония предполага териториални претенции към нейната северна провинция, която също се нарича Македония .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай