Архитекти дават идеи за нов център на Търново

Архитекти дават идеи за нов център на Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Градският транспорт и личните автомобили слизат под земята, за да освободят място за пешеходни зони и нови паркове в старата столица. Идеята е основният трафик от коли да минава през подлези в Старото военно училище, а над тях да има зелени пространства.

Архитектите в града вече имат по-малко от месец, за да представят своите конкретни концепции за визията на квартала, който ще се превърне в новия център на Велико Търново. Там трябва да намерят място няколко нови музея, сгради за държавни институции, културни учреждения, новата библиотека, зелени пространства и спортни площадки. Идеите ще бъдат внесени в общината за обсъждане, с главният архитект Николай Малаков.

Теренът който ще се урбанизира е около 250 декара и предстои осъвременяване на остарелият устройствен план, който е правен преди повече от 10 години.

Идеите за бъдещата улична мрежа, обществените сгради и паркинги, трябва да бъдат предложени на общината в писмен вид. Докато се реши какво да се строи в района там ще бъдат прокарани мрежите за ток, газ, парно и топла вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай