Археолозите на Лъвов мост намерили над 450 предмета

Археолозите на Лъвов мост намерили над 450 предмета | StandartNews.com

София. Археолозите са открили над 450 дребни предмети при разкопките на Лъвов мост в столицата, като сред тях са монети от ІV век и ХІХ век. Намерена е търговска пломба от ІV век с изображение на император Теодосий с двамата му сина - Аркадий и Хонорий. Колективът се ръководи от Александър Станев. Това съобщи заместник-кметът на София с ресор образование и култура д-р Тодор Чобанов. Той уточни, че първият етап от археологическите проучвания при Лъвов мост е приключил.

На обекта в столицата са проведени две приемателни комисии на Министерство на културата.

„Направихме невероятни наблюдения върху първото открито в България мостово съоръжение с висока степен на запазеност. Много се говори за римски мостове по нашите земи, но повечето от тях са от средновековието или османския период. За първи път се намери запазена част от мостово съоръжение от І –ІІ век", каза Чобанов, цитиран от Столична община.

Намерената основа на моста е символ на близо 2000 години мостова традиция и ще търсим подходящото и експониране. Ще бъде направено интегриране на археологическите ценности със съвременния проект за кръстовището на Лъвов мост, каза зам.-кметът.

Няколко зида, които са служели за укрепване на моста и на брега на реката, са разкрити при проучванията. Освен едната от стъпките на моста, добре запазена, археолозите откриха и множество малки находки от различни епохи. Редуват се предмети от античността и предмети от османско време, съобщават от СО.

Археологическите проучвания ще продължат и от южната страна на бул."Мария Луиза", каза д-р Тодор Чобанов и изтъкна, че оригиналният „Лъвов мост" ще бъде консервиран и реставриран, ще бъдат поправени и допълнени както настилките, така и парапетите, оригиналната осветителна система с канделабри и ковани декоративни елементи.

Самият Лъвов мост е замислен като мемориал в памет на героите, обесени на това място - Стойчо Рашков, Тодор Малеев и Георги Стоицев, съобщават от пресцентъра на Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай