Арбанаси черпи с езда и кебапчета на 8 март

Арбанаси черпи с езда и кебапчета на 8 март | StandartNews.com

Велико Търново. Всяка жена с картичка и всеки мъж с кебапче, така ще бъдат посрещнати туристите в Арбанаси на Тодоровден събота. Кметството е подготвило 300 кебапчета, 30 литра вино и 300 осмомартенски картички за дамите, съобщи кметът на селото Тошо Кръстев. За празничното настроение ще се погрижи и духовият оркестър към Община Велико Търново. Организатори на Тодоровден са кметството в Арбанаси, читалищното настоятелство и ККС "Калоян 92".

 

В събота за 24-ти път жителите на Арбанаси ще отбележат организирано Тодоровден. Програмата започва с дефиле на коне по улиците на архитектурно-музейния резерват. В 11.30 часа жокеите ще се съберат в центъра на селото, където ще бъдат приветствани от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. На празника е поканен и министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева. "Традиция е новият министър на спорта да посещава празника на конния спорт в Арбанаси, където е водещата конна база в страната", припомни Тошо Кръстев.

 

Конкурс за най-гиздав кон и демонстративни конни състезания са другите акценти в празничната програма и тази година. Най-добрите коне и ездачи ще бъдат отличени с материални награди. 30 коня ще вземат участие в празничните прояви, посветени на Тодоровден. Към тях традиционно ще се включат файтон и пони за разходка на най-малките деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай