Антимафиот на свобода срещу 5000 лв. парична гаранция

Антимафиот на свобода срещу 5000 лв. парична гаранция | StandartNews.com

Районен съд – Благоевград пусна на свобода срещу 5000 лева заместник-шефа на БОП – Петър Кънев. Решението бе взето в понеделник следобед след искане от обвиняемия за промяна на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража". Според магистратите няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

„Ще протестираме срещу това решение пред благоевградския окръжен съд в законовия 3-дневен срок", заяви районният прокурор Борислав Ковачки.

Районният инспектор Стефан Филипов и Петър Кънев са обвиняеми. Двамата служители на реда ще отговарят пред закона за престъпление срещу правосъдието – за лично укривателство. Филипов – и за разкриване на служебна информация. Те убеждавали жертви на трафик на хора да не свидетелстват срещу сводника Мартин Филипов-Дебелия, който в града наричат Министър на любовта. Тримата бяха задържани при зрелищна акция на спецполицаи на 1 юни в Благоевград. Последваха разпити и претърсвания. Има събрани доказателства, че на практика са покровителствали дейността на престъпника. Целта е била Дебелия да остане ненаказан и да няма наказателно преследване срещу него. Законът предвижда за такова престъпление затвор до 5 години.

Името на Кънев се появило при ползваните специални разузнавателни средства по време на досъдебното производство. Една от общо четирите жертви, които свидетелстват срещу Мартин Филипов, е имала среща с бопаджията. Дебелия я принуждавал да проституира. Дал й заем от 600 лева при лихва от 150 лв. на месец. Още на втория ден си поискал парите от жената, която ги била дала за лечението на свои роднини. Знаел, че няма как да му ги върне. Обяснил й, че може да го направи като стане негова проститутка. Петър Кънев влязъл в комуникация с тази жена, за да я накара да оттегли жалбата си. Дори се срещнал с нея в кафене в Благоевград и доста убедително й разказал, че Филипов достатъчно е лежал в затвора, че е наплашена, че ще й осигури адвокат, за да оттегли жалбата срещу него. Двамата полицаи са провеждали и телефонни разговори с двете жертви, за да не се докаже престъпната дейност на Мартин Филипов. Срещу сводника е повдигнато обвинение за трафик на хора – набиране и транспортиране с цел проституция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай