Антична изложба доказва култа към виното

Антична изложба доказва култа към виното | StandartNews.com

Велико Търново. Виното и плодородието в Павликени винаги са били издигани в култ. Сега отново е така и го доказват с уникална изложба от античността. Днес се открива изложба по надслов "Във виното е истината". Тя показва култа към питието на боговете през Античността. Организатори са Община Павликени и Историческият музей в града по случай Трифон Зарезан. Експонатите ще могат де се видят от 14:00 часа днес в експозиционната зала на Античния керамичен център край Павликени.

14 февруари, когато по стар стил се чества светецът, е избран и за празник на българския археолог още през 1971 г. Традицията за отбелязването се спазва и до днес като на тази дата Националният археологически музей при БАН показва всички най-впечатляващи открития на българските археолози от изминалата година.

По повод празниците музеят в Павликени ще покаже находки, открити преди повече от тридесет години от археолога Богдан Султов при разкопки на Античния керамичен център в близост до града.

Археологът към музея в Павликени Калин Чакъров ще направи мултимедийно представяне, свързано с темата на изложбата. „Живи" примери от витрините ще онагледят почитани в древността култове, които залягат в основите на някои съвременни обреди, каквито са например тези в деня на Св. Трифон Зарезан.

В експозиционната зала на Античния керамичен център край Павликени са изложени няколко редки находки от римската епоха, свързани с почитането на божествата на плодородието. За да осигурят добра реколта, успешно прибиране и повторно засяване, древните отправят молитви към съответния покровител. В обредните практики са използвани различни по вид и предназначение предмети, натоварени със свещена сила. В римската вила до Павликени са открити керамични съдове с апликации, изобразяващи някои от основните божества на плодородието в Древн
а Гърция, Тракия и Рим. Върху част от керамичен съд стои брадатият лик на бога на виното и винопроизводството Дионис/Бакхус. В изкуството през периода са изобразявани различни митове, свързани с неговия живот. С Дионис обикновено е и неговата свита от сатири, учителите му Силен и кентавърът Хирон, горското божество Пан, както и жени, обхванати от божествена лудост, наречени вакханки (оттам идва и думата „вакханалия").

Сред експонатите в Античния керамичен център присъстват и находки, представящи някои от сподвижниците на Дионис. Глинен калъп за апликация разкрива образа на учителя на бога на виното Силен. Присъщи за него са подпухналото лице и зачервеният нос, причинени от постоянно опияненото му състояние. От Павликени произхождат и редица статуи на Дионис и неговата свита.

С плодородието са свързани и две впечатляващи находки. Това са два керамични фалуса, единият малък, а другият с големи размери и релефна украса. Те са свързани с плодовитостта, която хората в древността са търсели и олицетворили чрез мъжката потентност. Обикновено фалическите изображения са част от облика на Приап бог на плодородието, който според някои митове е син на Дионис.

Лозовите и бръшляновите клонки са неизменна част от култа на Дионис. Те присъстват и в украсата на керамични съдове, каквито могат също да се видят на място. Освен тях, в изложбата са показани множество керамични съдове, свързани с употребата на вино, от такива за пренасяне и търговия (амфори) до трапезните кани и чаши. Всички находки са автентично свидетелство за почитането на виното и начините на неговата употреба през римската епоха. Община Павликени осигурява безплатен транспорт за желаещите да присъстват на откриването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай