Ансамбъл "Пирин" с концерт в памет на проф. Кирил Стефанов

Ансамбъл "Пирин" с концерт в памет на проф. Кирил Стефанов | StandartNews.com

Благоевград. Ансамбъл „Пирин" днес ще изнесе концерт-спектакъл в Благоевград, посветен на 80-годишнината от рождението на проф. Кирил Стефанов, който си отиде от този свят през 2005 г. Постановката е под надслов "Аз съм Пирин, мила ми Земьо" и ще започне в 19.00 часа на площад "Георги Измирлиев" в областния център.

Проявата е част от празничната програма на Благоевград и ще продължи около час. Проф. Кирил Стефанов е един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и света.

В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор на Ансамбъл "Пирин", той е създал и претворил над 750 произведения на фолклорна основа.

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми - от големите сюити върху народни мотиви - за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки.

Той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор. Под ръководството на проф. Стефанов ансамбълът е изнесъл над 6000 концерта в повече от 55 страни по всички континенти на света пред над 6 500 000 зрители.

"Аз съм Пирин, мила ми Земьо" бе представен на 14 май в НДК - София. Тогава президентът на Република България Росен Плевнелиев и кметът на община Благоевград бяха сред публиката на грандиозния концерт - спектакъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай