Американски танкове пристигнаха на база "Ново село"

Американски танкове пристигнаха на база "Ново село" | StandartNews.com

Два американски танка N1A2 пристигнаха на база "Ново село" край Сливен. Бойните машини бяха транспортирани с военен самолет от американската база "Рамщайн" в Германия. За първи път американски военни сили превозват танкове на територията на Европа по въздух, пише немският вестник "Старс енс страйпс".

Според изданието идната седмица на учебния полигон "Ново село" предстои провеждане на учение "Бързина и мощ", което цели да увери съюзниците от НАТО в способността на американските сили бързо на разположат военна техника в Европа.

"Смисълът на всичко това е да се покаже на натовските ни съюзници огневата мощ на N1A2, както и на нашите противници, че можем бързо да транспортираме танковете в различни страни из Европа.", посочва пред изданието Франк Уудс, старши лейтенант от 3-та пехотна дивизия във Форт Стюарт, щата Джоржия.

"Стандарт" научи, че заключителната част от учението Бързина и мощ" ще бъде наблюдавана от министърът на отбраната Николай Ненчев и  членовете на парламентрарната комисия по отбрана. Очаква се комисията да проведе заседание на база "Ново село".

По време на учението ще бъде сертифицирана 6-та батальонна бойна група на Българската армия. Това е финалият етап от подготовката на старозагорските бойци, част от която премина и в Германия довериха български офицери пред "Стандарт"

Самото транспортиране на танковете бе извършено със специални влекачи и охрана от Военна полиция.
То стана през нощта и нямаше затруднения на движението по пътищата към морето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай