Американски инвеститор оглежда завод в Чепеларе

Чепеларе е поредният град от церемонията на Стандарт „10 причини да остана в моя град“

Американски инвеститор оглежда завод в Чепеларе | StandartNews.com
Чепеларе е поредният град от церемонията на Стандарт „10 причини да остана в моя град“ Чепеларе е градът на олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и на световния шампион по сноуборд Радослав Янков Пампорово е курортът на българите

Крупен американски инвеститор оглежда най-голямата ски фабрика в смолянско „Амер спортс България”. Това обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на церемонията „10 причини да остана в моето Чепеларе”, част от националната кампания на в. „Стандарт”.

Фабриката за ски получи наградата за откриване на нови работни места. 800 човека от Чепеларе работят там като в нея се произвеждат ски с марките „Атомик” и „Саломон”. Предложението на американската компания, получено вчера в министерството на икономиката, предвижда съвместно производство на обувки за ски, добави зам.-министърът.

Лъчезар Борисов награди и

ръководството на „Пампорово” АД в категорията „Бизнес и инвестиции”.

Фирмата е собственик и оператор на цялата ски зона в курортния комплекс Пампорово, на ски зоната „ Мечи чал”, както и на два от най-значимите хотела в региона, петзвездният „Орловец хотел” и емблематичния „Перелик”.

Пампорово е курортът на българите,

каза директор Дирекция „Туристически политики” в ресорното министерство Лиляна Арсова. Тя съобщи, че ръстът на туристите в курорта е 15,3% като изминалият зимен сезон е третият по брой посещения в цялата история на зимния ни туризъм. Арсова даде отличието в категория „Туризъм и атракции” на сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и търговците в Чепеларе, в което членуват над 130 компании. В същата категория бе отличен и

Марчо Паунов, който е планински спасител, пещерняк, алпинист и уникален гайдар.

Той създаде уникалната за България система за спускане, която се нарича „Зип лайн Чепеларе”. Спускането започва от скала с височина 35 метра и преминава над река Чая като я пресича на два пъти. Наградата за новите атракции даде на Паунов единствената олимпийска шампионка на България в зимните спортове Екатерина Дафовска. Тя заяви, че причините, за да остане в Чепеларе, са както уникалният въздух и природа, така и хората, които имат хъс за победа. Паунов обяви, че тази година пуска и нова атракция за туристите – колело във въздуха.

Още един млад талант в областта на бизнеса получи награда на церемонията на „Стандарт”. Това е

управителят на Българска млечна компания Димитър Калфов,

който заедно с жена си се връщат от чужбина, за да помогнат на фамилията да развие фермата от овце. Днес те отглеждат 350 животни и са с амбицията да разширят стадото. Тяхната продукция от овче кисело мляко и сирене е уникална, защото държи рекорд по съдържание на биологично активни вещества, които подпомагат превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Наградата бе връчена от зам.-областния управител на Смолян Владимир Гърбелов. Адмирации за кампанията на „Стандарт”. Подобни събития трябва да се организират във всеки град, за да ни припомнят поводите за гордост, които имаме, каза Гърбелов.

В категорията „Образование” наградата получи

директорката на професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Никола Вапцаров” Елена Касабова.

Тази гимназия има огромно значение за бъдещето на града, защото на нея разчита бизнесът като в областта на дървообработването, така и на туризма, заяви депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Събев, който връчи наградата.

Амбицията на града е да се превърне в топ дестинация на различни видове туризъм, каза кметът на града Славка Чакърова, която разказа десетте фотопана, всяко от които представлява по една причина, която може да бъде основание за младите хора да останат в родното си място.

Това е 23-ият град от кампанията „Моят град. 10 причини да остана в него”, заяви главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова. За разлика от много други градове, които нямат богато минало, но работят много усърдно за бъдещето си, Чепеларе е доста привилегировано място в това отношение.

Това е градът на олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и на световния шампион по сноуборд Радослав Янков,

които заразяват стотици скиори с желание да ги последват. Освен олимпийска столица, Чепеларе е позната и като зеленото сърце на страната, защото с уникалния си въздух предпоставя летящ старт за развитие на балнео и СПА туризъм. Само на 1 километър от града е голямата писта, която е с претенции да бъде една от най-дългите в Източна Европа. От града тръгва и най-голямата екопътека, която стига до Гърция, а част от нея е прословутият Римски път. Градът е и уникален с пещерните музеи, както и с музея на ските. Още в началото на ХХ век градът е сред първите електрифицирани градове и първото курортно селище в Родопите. Така че Чепеларе има всички предпоставки да се превърне в туристическа дестинация стига само жителите му да убедят инвеститорите, че има смисъл там да вложат парите си. Защото заедно ще работят за неговото бъдеще, заключи госпожа Бозукова.

Овации събраха младите таланти на Чепеларе Христо Бизев и Екатерина Камагорцева, които изпълниха хитовия саундтрак от сериала „Дяволското гърло”.

Екип на „Стандарт”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай