Алпинисти къртят опасни отломъци над Аладжата

Алпинисти къртят опасни отломъци над Аладжата | StandartNews.com

Алпинисти спасяват сезона за една от най-посещаваните културно-исторически забележителности по българското Черноморие – Аладжа манастир, като къртят опасни скални отломъци над него. От регионалната служба „Противопожарна безопасност и защита на населението" са пратили шестимата мъже да катерят височините над средновековната монашеска обител и да съборят близо 3 тона камъни, обясни уредникът Валери Кинов.

Спешните мерки бяха предприети след като преди по-малко от месец от параклиса на манастира са се откъснали скални маси, едната от които е била половин тон. По чудо няма пострадали, тъй като инцидентът е станал почти извън зоната за посещения. Събарянето спасява положението временно, но трябва да се извърши укрепване и консервация на катакомбите, алармира Кинов. Преди година той е кандидатствал с проект за 1.8 млн.евро по европейската програма „Културно наследство и съвременно изкуство", но заради проблеми със собствеността, която е общинска и публична държавна, не е спечелено финансиране.

Едва след това бяха предприети стъпки за стопанисване на Аладжата от община Варна за 10 години. Сега пък са блокирали проекта, заради международен одит по европрограма, за да се вземе обратно, преработи и пак да се кандидатства. Ако бъде спечелено финансиране, още през есента може да започне реставрацията и консервацията на скалната монашеска обител и за две години да приключи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай