"Александров" пее за любов

"Александров" пее за любов | StandartNews.com

Хорът прави и домашни концерти за ветерани от Втората световна война

София стана част от турнето на прочутия ансамбъл на руската армия

Руският културен център в София вчера бе домакин на солистите на световноизвестния ансамбъл на руската армия "Александров". Грандиозното им турне, посветено на 70 години от края на Втората световна война, минава през над 40 европейски столици, включително и София. Снощи те гастролираха в зала 1 на НДК. У нас артистите гостуват по покана на Светлана Шаренкова, председател на Форум "България - Русия", която беше и модератор на среща. Стартът на концертите на трупата бе даден на 5 септември в Будапеща. "Много дълго се готвихме за това турне, което след София ще продължи за Букурещ и Кишинев", каза главният диригент на ансамбъла, з. а. на Русия Николай Кирилов.

Хорът е известен със своите популярни изпълнения на вечните и незабравими военни шлагери като "Катюша", "Смуглянка", "Священная война", "Соловьи", както и на старинни руски романси и народни песни.

"След 25 септември съставът на ансамбъла продължава победното си пътешествие в Австрия, Чехия, Словакия, Полша, Израел ще завърши на 11 декември в Талин, Прибалтика. С песните си ние искаме да припомним за тежките години на Втората световна, които засегнаха цяла Европа", допълни Кирилов. На въпроса на "Стандарт" дали има млади хора сред многонационалната публика, той поясни, че доста младежи посещават концертите им. Специалното послание към тях е чрез песните да ги научат на любов към родината и истински патриотизъм. "С нашите песни младежите по време на войната са отивали в бой. Сега, в мирно време, мисията ни е да ги възпитаме истински да обичат родината си. Да не забравяме, че ние пеем и за любов, с което пък пленяваме сърцата на дамите", каза диригентът.

Хорът "Александров навършва тази година 87. Рождената дата на състава е 12 октомври 1928 г., когато е и първият му концерт в Дома на Червената армия. Хористите тогава са само 12, но до средата на 30-те години на ХХ век достигат 300 души. През 1978 г. получават най-високото отличие за професионализма си в чест на 50-годишнината на ансамбъла, когато му е присвоено почетното звание - академичен. Съставът е два пъти носител на орден "Червено знаме". Днес в него има 186 души, от тях 9 са солисти, мъжки хор (64), оркестър (38), смесена танцова група (35). Всички членове на "Александров" имат специално музикално и хореографско образование, а 126 александровци са удостоени с почетни творчески звания. Хорът е признат за една от най-добрите мъжки формации в света.

В първите дни на войната А.В. Александров създава прочутата песен "Священная война", по текст на Лебедев - Кумач. За първи път тя е изпълнена на 26 юли 1941 г. на Белоруската гара, от която са тръгвали заминаващите на фронта бойци и се превръща във вдъхновяваща музикална емблема на Великата отечествена. През годините на войната ансамбълът е имал над 1500 концерта пред действащата армия. И до днес трупата пее и танцува във военни части и подразделения. "Александровци" неведнъж са пели в камерен състав пред ветераните, които не могат да присъстват вече на изявите им. Неотдавна те са изнесли домашен концерт пред 100-годишен ветеран в град Теляти. Колективът е бил в горещи точки, райони на бойни действия - Афганистан, Приднестровието, Таджикистан, Чеченската република. Александровци са пропътували с концерти цяла Русия и са посетили над 70 страни в Европа, Азия, Африка и Америка, като навсякъде са жънали грандиозен успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай