Активисти на Грийнпийс се вързаха с вериги за бензиноколонки

Активисти на Грийнпийс се вързаха с вериги за бензиноколонки | StandartNews.com

Благоевград. Десетина активисти на Грийнпийс блокираха в четвъртък по обяд бензиностанция на "Газпром" край главен път Е-79, на изхода на Благоевград в посока Симитли. Те протестираха срещу плановете на компанията да добива нефт в Арктика. Настояха и за освобождаването на задържаните в Русия членове на организацията.

„Изведнъж се появиха и се насочиха към обекта. Петима се завързаха със синджири към бензиноколонките и стояха така поне половин час, а други се качиха на покрива и разпънаха плакати с различни послания", разказаха служители на бензиностанцията. Участниците в акцията са от шест европейски страни - Австрия, България, Румъния, Словакия, Словения и Унгария. Те скандираха : „Газпром = унижощение на Арктика" и "Освободете нашите активисти".

Според активистите на Грийнпийс сондирането за нефт в Арктика носи сериозни екологични рискове и трябва да бъде прекратено.

На място веднага пристигнали екипи на полицията и пожарната. Екоактивистите отказали да изпълнят разпореждането на униформените сами да се отвържат. Наложило се огнеборците да срежат веригите и да освобядят протестиращите от бензоноколонките. После всички са закарани във Второ РУП – Благоевград, където са дали писмени обяснения. Съставени са им и актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай