Адреналин с уникални киноленти в Банско

Адреналин с уникални киноленти в Банско | StandartNews.com

Фестивалът на планинарските филми събира търсачи на приключения от цял свят

Поредната доза адреналин и вълнуващо преживяване ще осигури на банскалии и туристи Международният фестивал за планинарски филми „Банско филм фест 2015". В програмата от 25 до 29 ноември са включени 100 филма от 25 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. Най-големият и единствен фестивал на тази тематика в България ще предложи на публиката от България и чужбина уникално изживаване - катерене, алпинизъм, фрийраидинг, екстремно колоездене, слаклайн и други спиращи дъха екстремни изпълнения на смели и подготвени търсачи на приключения. Над 15 презентации и уъркшопове ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалният център. Най-важното е, че зрителите ще могат да се насладят на невероятни кътчета по света и на силата на човекия дух. Всички прожекции и презентации ще се проведат в Читалище „Никола Вапцаров" и в кинозалата на Посетителския информационен център в Банско. Акцент във филмовата програма е българската премиера на лентата за легендарната писта Щрайф "Пъкълът на спускачите/"Streif - One Hell of a Ride", Австрия, 2014, Гералд Салмина, Том Дауер. Тези кадри ще бъдат показани само по време на фестивала. Зимният ни курорт ще събере търсачите на най-трудните изпитания за духа и тялото.

Сред гостите ще са един от най-великите съвременни алпинисти Жан Троайе, полякът Себастиан Кава - първият прелетял над Хималаите с безмоторен самолет човек, Нуно Гомеш (ЮАР), най-големият съвременен леководолаз и гмуркач, Нилс Харалд Филип (Австрия), един от най-добрите екстремни колоездачи в света, Тамара Лунгер (Италия), най-силната италианска планинска бегачка, височинна и ски-алпинистка, Том Балърд (Великобритания), първият човек в света, успял да изкачи в рамките на един зимен сезон (2014/ 2015 г.) шестте най-големи и най-трудни северни стени в Алпите. Компания ще им правят още Хансйорг Ауер (Австрия), известен в цял свят солов екстремен алпинист, френският алпинист Патрик Габару, сънародникът му Ив Балю – алпинист и писател, както и Йохен Хемлеб (Германия), алпинист, пътешественик, писател, сценарист. Публиката ще се запознае и с най-големите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година.

Ще се организира и "Банско филм фест Kids" с изключително богата програма за деца и младежи – специална подборка от филми, пещерен workshop, мотивационна лекция, работилници, конкурси, фотоизложба и експозиция на детски рисунки. Съпътстващата програма включва изложби, семинари и работилници, Планинарска академия, Рубриката "Памет – незабравимите български пътешественици". Ще се връчи новоучредената награда за цялостен принос в развитието на алпинизма, уточняват организаторите от общината и Сдружение "Международен фестивал на планинарския филм".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай