Видин се усмихна пролетно с жива мартеница

 Видин се усмихна пролетно с жива мартеница | StandartNews.com

Видинчани посрещнаха 1 март с жива мартеница. Тя бе създадена от близо 600 деца, облечени в червени и бли тениски, които са подарък за тях от общината.С телата си децата изобразиха лице с широка усмивка. През предишни години са били подреждани за Пижо и Пенда, но на сегашния 1 март пролетният символ прие нова форма.

Децата от мартеницата поздрави кметът Огнян Ценков. Да бъдем живи и здрави, а баба Марта да ни донесе радост и сплотеност в семействата, пожала на децата той. Кметът им благодари за желанието да участват във фигурата на живата мартеница.

По същото време на централния площад общинският фонд „Читалища" откри работилница за изработване на пролетния символ. На площада бяха показани мартеници, които участват в международна изложба в Скопие, Македония. С тях Видин подкрепя инициативата мартенцата да бъде вписана в списъка на ЮНЕСКО като световно нематериално културно наследство.

Видин се прочу с най-дългата мартеница в света. Тя бе изработена миналата година и имаше дължина 16 704 м. В общината вече притежават документ за мартеницата, призната за рекорд на Гинес. Най-дългата мартеница също участва в изложбата в Скопие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай