Цяло село празнува Трифон Зарезан

В Дъбрава виното и ракията са аналгин и аспирин

 Цяло село празнува Трифон Зарезан | StandartNews.com

Благоевград. Няма човек в благоевградското село Дъбрава, който да не празнува Трифон Зарезан. Всички почитат подобаващо празника, защото няма стопанин, който да не отглежда лозови масиви. В празничния ден жените месят обреден хляб и пекат пълнена с ориз кокошка. За мъжете остава любимото занимание - да слязат в избата и да наточат от руйното вино.

 

„Гроздето и течният еликсир ни спасяват от недоимъка. Благодарение на лозята връзваме двата края, че пенсиите са ниски. Но днес не е време да се оплакваме, а да се веселим. На мегдана ще извием кръшно народно хоро, а после сядаме на трапезите", твърдят жителите на селището.

 

В Дъбрава не се страхуват от болести. Местните хора не боледуват и не се дават на простудите. Те отдавна са измислили лек срещу студа и болежките. Техните аналгин и аспирин са домашните вино и ракия. Населението от около 80 души, пръснато в над 15 махали, знае, че с производство на течен еликсир всичко ще е наред през зимните месеци. Хилядите декари лозя осигуряват не само пийване и препитание за селяните, но и цяр срещу коварните болести. Хората тук не се плашат от зимата и грипа, щом има какво да сложат в бъчвите. Затова всяка година копаят лозята си, че да изкарат достатъчно количество и от гроздовата, и от еликсира на боговете, твърди кметският наместник Росен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай