Добрич на сухо заради дълг към енергото

 Добрич на сухо заради дълг към енергото | StandartNews.com

Добрич. Три денонощия Добрич ще бъде подложен на сух режим, защото "Енерго - Про" спира електрозахранването на обекти на водното дружество поради натрупан дълг. Това съобщиха от енергийната компания. Оттам поясняват, че има натрупани стари задължения за консумирана електроенергия, като дългът на водното дружество към електроразпределителната компания е достигнал над 3,7 милиона лева, които заедно с текущите им сметки надхвърлят 5 милиона лева.

От "Енерго-Про" заявяват още, че през последните месеци са проведени многобройни срещи, включително и с представители на МРРБ, като за проблема е алармирана и ДКЕВР, но без резултат. "Дългът постоянно нараства. Компанията е принудена да пристъпи към прекъсване на електрозахранването на обекти на водното дружество, което, за съжаление, ще доведе до нарушаване на нормалното водоподаване в Добрич. Първоначално прекъсването на електрозахранването ще се извърши по график на 13.09.2012г. от 00,00 часа до 24,00 часа, на 18 и 20 септември също от 00,00 часа до 24,00 часа.
Компанията се ангажира електрозахранването на ВиК Добрич да бъде възстановено веднага след погасяване на задълженията на дружеството. Разбираме, че спирането на електрозахранването ще причини сериозни неудобства на хората в Добрич и затова използвахме всички други начини за решаване на проблема, преди да се стигне до тази крайна стъпка, но без успех.
В среща с представители на областната управа и общината заявихме нашата готовност да окажем пълно съдействие за преодоляване на тежката ситуация, предложихме да помогнем в осигуряването на водоноски. Поискахме информация от ВиК за организацията на водоподаването в града, за да намалим до минимум засягането на основното болнично заведение в града МБАЛ-Добрич.
Съобразяваме се и с първия учебен ден и няма да прекъсваме захранването на 17 септември, но не можем да продължим да кредитираме ВиК Добрич" - категорични са от "Енерго-Про". За ситуацията управителят на ВиК - Добрич, Дамян Калчев заяви, че няма решение.
"Проведохме среща на 4 септември в София, на която ние предложихме срокове за погасяване на задълженията, като имахме подкрепата и на МРРБ, но от енергийната компания не приеха предложението.
Истината е, че средномесечно имаме сметки от около 800 хил. лв. само за ток. Събираемостта също е лоша. Погасяваме и кредит, чиято главница е 10 млн. лв. и месечната вноска по този кредит е 200 хил. лв." - каза Калчев. Той добави още, че до момента във водното дружество няма списък на помпентите станции, които ще останат без ток и затова не може да коментгира дали без вода ще остане и туристическият комплекс Албена, където все още има туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай