Добрев: Макар и политически, санкциите на Русия, носят загуби за икономиката ни

 Добрев: Макар и политически, санкциите на Русия, носят загуби за икономиката ни | StandartNews.com

Добрич. Вече са налице първите първите търговски загуби за страната ни от конфликта между Русия и Украйна. Това заяви в отговор на питане пред медиите председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас Жельо Добрев.

„Сега се борави с т. нар. политически и дипломатически решения, което за мен, ще продължи и занапред и това няма да окаже кой знае колко забележителни загуби за българската икономика и за нашия стокообмен с Русия. Друг е въпросът обаче, ако се въведат от европейските страни под давление на американското правителство икономически санкции. Тогава нещата ще станат изключително, аз бих казал, сериозни" – каза Добрев, като уточни, че засега загубите ни са главно в областта на промишлената продукция – пострадал е износът на електро- и мотокари за Русия, заради влошената обстановка в Украйна и несугирните пътища. Той прогнозира, че няма да има спад на руски туристи в България, нито пък по-нисък интерес от страна на руски граждани за покупка на имоти в страната ни.

„Миналата година Русия бе на четвърто място по брой туристи у нас – 681 хил. руснаци са посетили България, като пред нея по брой са Германия, Румъния и Гърция. Ако махнем двете съседни ни страни, то Русия е на второ място по брой туристи, което означава, че 20 на сто от приходите ни от туризъм в размер на 3 млрд. и 80 млн. евро са от руски туристи", каза Добрев. Той добави, че миналата година стокообменът на страна ни с Русия е бил 7 млрд. 423 млн., а нашият износ 743 млн. долара. „Основно става дума за промишлена продукция, като на първо място са медикаментите, после следват частите за автомобили – мостовете, които произвежда „Мадара" – Шумен, за заводите „КАМАЗ", на трето място е българското виното, следва фризери и хладилници, произвеждани в Пловдив, и на пето място вече идва износът на електро- и мотокари, електротелфери" – допълни председателят на БРТПП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай