52-ма ученици прекрачиха прага на училище в Кърджали

  52-ма ученици прекрачиха прага на  училище в Кърджали | StandartNews.com

52-ма ученици прекрачиха прага на Помощното училище „Д-р Петър Берон" в Кърджали. 4 от тях са в паралелка за деца с множество увреждания, които учител ще посещава в домовете им. В школото очакват други две деца от Дом майка и дете, които също ще бъдат обучавани на място. "От 5 години има и изнесено обучение", обясни директорът Емилия Митрева.
В школото през последните години са направени много подобрения на материалната база. Тази година усилията са насочени към освежаване на пансиона. По национална програма "Достъпна архитектурна среда" са направени санитарни възли за деца с физически увреждания, ремонтът е за 13 000 лева. По програмата „Училището – територия на учениците" са получили 10 000 лева за дооборудване на сензорната стая.

По-голямата част от ремонтите са за сметка на делегираните бюджети, но продължава доброто партньорство с френската фондация „Хиацинт Одюро", която от години подпомага дейността на учебното заведение. „Помощното училище осигурява учебници и помагала за всички свои възпитаници", сподели още Митрева. Осигурен е обяд за всички, а 20 ученици, които са на пансион, получават и закуска, и вечеря.

Не са много възпитаниците на Помощното училище, които са се реализирали след завършване на школото. Няколко са започнали работа към „Озеленяване ,чистота и благоустройство" в Кърджали. Други продължават образованието си след 8 клас в учебни заведения в Кърджали. „Но тези, които са от селата, по-често остават в домовете си. Работата е много трудна и отговорна, удовлетворението е, когато видим добрия резултат", казва директорката Емилия Митрева .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай