350 майстори в световна битка по авиомоделизъм

 350 майстори в световна битка по авиомоделизъм | StandartNews.com

Пазарджик. 350 от най-класните представители на авиомоделизма от 30 страни влизат във въздушен бой над река Марица в пазарджишкия парк-остров Свобода. Така ще стартира първото у нас Световно първенство по авиомоделизъм от 26 август до 1 септември.

Пилотите и механиците от 30 държави вече са готови за стартовете, които са под егидата на Световната организация за въздушни спортове-FAI. За целта община Пазарджик с помощта на организаторите за два месеца преобрази източната част на острова, която бе единствената останала след възраждането на любимото място за гражданите и гости на града.

Изградени са полигон и шест писти-тревни и каменни на мястото, където преди къртовския труд имаше само песъчлива почва. Това призна и Розен Тодоров, директор на световното по въздушен бой и член на УС на Българската федерация по авиомоделизъм.

Страната ни за първи път приема състезание от подобен атракционен и профисионален ранг и статут като световното включва четири категории-скоростни, акробатични, тим рейсинг и модели за въздушен бой. Пазарджик е домакин заради традициите си в този спорт, а градът има и световен шампион-на свободнолетящи авиомодели -Константин Абаджиев. Авиомайсторите ще се борят за достигане на най-висока скорост като фаворити са англичаните, които държат рекорда с 308 километра в час.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай