87-годишна се състезава в рали

87-годишна се състезава в рали | StandartNews.com

В невероятен празник отново се превърна традиционното вече Осмомартенско рали, организирано от автомобилен спортен клуб "Добрич", СБА - Добрич, и община град Добрич. Надпреварата за майсторско управление на автомобил се проведе за 12-а поред година и събра този път 10 дами, решили да покажат на площада в града, че по нищо не отстъпват на мъжете шофьори.

По традиция надпреварата протече в три етапа, като всяка жена зад волана имаше и навигатор до себе си, който да помага при преодоляването на трасето, изпъстрено с осморки, предно и задно паркиране. Най-атрактивна част от състезанието бе третият етап - сицилианско преследване, където наистина замириса на гума и адреналина се вдигна на макс. Оспорваната битка отреди първо място за Николета Иванова с автомобил "Форд", чийто навигатор бе добричкият градоначалник Йордан Йорданов.

Пред "Стандарт" Йорданов сподели, че надпреварата създава невероятна атмосфера и призна, че той самият също има състезателен дух и затова много му допада. Като всеки мъж кметът също сподели, че не се чувства спокоен, когато зад волана е съпругата му. В надпреварата дамите демонстрираха завидни умения по майсторско кормуване, като тази година нямаше нито веднъж съборено или пропуснато препятствие по трасето. Сърцата на десетките добричлии, както и на конкуренцията обаче спечели невероятната Станка Василева. Дамата, която е на достолепните 87 години, сподели пред "Стандарт", че тази сутрин е бързала да се върне от Велинград, за да участва в състезанието.

"Шофьор съм от 60 години и това е вече осмата ми подред кола", каза Василева за автомобила си "Опел Корса", с който се впусна в състезанието. Василева изуми с младежкия си дух и спортен хъс, защото не се предаде нито за миг и се бори, въпреки че воланът на колата й е без хидравлика дори, а сред конкуренцията й имаше автомобили с електронни усилватели на волана и други екстри. Дамата се оказва, че не се явява за първи път на такова състезание. Тя разкри, че е била състезател и има над 110 награди, а освен в родината, е участвали в автомобилни състезания в Унгария, Полша и Румъния. След изминаването на трасето в един от етапите тя каза, че през 1976 г. е участвала в първото Осмомартенско рали в Добрич и тогава спечелила златен медал, който й бил изпратен от кабинета на тогавашния държавен ръководител Тодор Живков.

"Медалът дойде цяла седмица по-късно", връща лентата назад Василева. Днес тя шофира със златен талон, като казва, че ежедневно изминава по 100 км с колата си. "Дъщеря ми искаше да взема нейната кола - "Мерцедес", за състезанието, но й отказах. Не вземам чужда кола, но и моята не давам", с усмивка коментира Станка, която бе отличена с плакет и грамота за най-атрактивен състезател. Такова отличие получи и Елена Димитрова , която оказа се, е най-млада сред участничките. Девойката е впусна за втора година в надпреварата с личния си "Фиат Барчета". Кметът Йорданов получи грамота за най-атрактивен навигатор. Класираните на първите три места получиха и подаръчен ваучер за полет над Добруджа с делпланер, както и сувенири от представителя на "Пежо" в Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай