6 млн. 660 хил. са постъпили в хазната на община Кърджали

Иван Велев

6 млн. 660 хил. са постъпили в хазната на община Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. 6 милиона 660 хил.лв. са постъпили в хазната на община Кърджали до момента. Към 31 октомври 2013г. е отчетена 85 % събираемост на местни данъци и такси. Най-голям е делът на постъпленията от данък битови отпадъци - 3 млн. 032 хил. лв. Останалите - 186 хил. лв са от патентен данък, 1 млн. 371 хил. лв от данък недвижимо имущество, а от данък МПС - 1 млн. 135 хил. лв. Още 916 хил. лв са внесени от данък придобиване на имущество. Най –малко са постъпленията от туристически данък - 21 хил. лв.

„В сравнение със същия период на м.г. събираемостта е по–голяма. Надяваме се с издължаване на част от държавните институции – болница, МВР, пожарна и др. до края на годината изпълнението на приходите да надхвърли 90 на сто", коментира зам.-кметът Иван Велев.

По думите му по–добрата събираемост се дължи на увеличените услуги, които общината е предоставила през 2013 г. на гражданите. От една страна това са възможностите данъкоплатците да плащат на различни места, от друга – по-строгата дисциплина относно уведомяването на юридическите и на физическите лица за просрочените им задължения. От месец август е въведена и новата придобивка на общинската администрация за максимално улеснение на гражданите при плащането на местните данъци и такси. Това е системата Easy Pay, благодарение на която всеки жител на общината, независимо къде се намира по света, може да си плати местните данъци и такси. Въведена е и ePay система за плащане чрез интернет.

„Общината отчита затрудненията при издължаване на налозите заради икономическата криза, затова винаги е демонстрирала разбиране и към гражданите, и към бизнеса. В тази връзка той припомни, че преди два месеца общинското ръководство е инициирало среща с работодателски организации в Кърджали. На нея местните фирми бяха уведомени какви данъци дължат на общината, но в същото време бе заявено, че всички средства, които постъпят в общинската хазна ще бъдат върнати веднага към тях, за да се развива местният бизнес", обясни зам. –кметът на община Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай