6-7 часа влачат на буксир закъсалия турски кораб до Варна

6-7 часа влачат на буксир закъсалия турски кораб до Варна | StandartNews.com

По обяд в неделя е започнало провлачването на закъсалия турски танкер „Pazar" от морския буксир „Ентърпрайз", като се очакваше за 6-7 часа да бъде изтеглен до пристанище Варна.

Преди това усилията са били за отводняване на машинното отделение, в което имаше пробойна и турският кораб закъса на 66 мили източно от Варна. Ситуацията на борда е напълно спокойна. Когато бъде издърпан на пристанището, ще застане на подходящо кейово място и ще остане за ремонт, увери началникът на отдел „Контрол и опазване на морската среда, търсене и спасяване" в ИА „Морска администрация" Пламен Бонев.След като корабът стане годен за плаване, той ще получи разрешение за напускане на пристанището.

„Pazar" с 14-членен турски екипаж на борда и плаващ под турски флаг, превозва растително масло от Одеса за Албания. В събота преди обяд на път за Босфора е станало ясно, че в машинното отделение е нахлула вода. Помпата отказала и тогава е подаден сигнал за помощ в Морския спасително-координационен център, откъдето предприели спасителната акция.Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха за бедстващия кораб, както и за това, че министърът на отбраната Николай Ненчев е разпоредил военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили на армията да се включат с два вертолета"Пантер" и „Кугар", защото плавателният съд може да потъне. По-късно от военноморската база във Варна излетял само „Пантер", но при връзката на пилота му с капитана на „Pazar", се оказало, че намесата му не е необходима. След оглеждане на района е станало ясно, в близост до турския кораб се намират още два. Единият е отказал да промени курса си, но другият –контейнеровоз"AS CYPRIA „ с български старши помощник капитан е наближил бедстващия плавателен съд и е помогнал с допълнителна помпа за отводняване на машинното. Корабът „Pazar" е 3000-тонен, строен през 1994 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай