5000 се хващат на хоро около Царевец

5000 се хващат на хоро около Царевец | StandartNews.com

Велико Търново. Община Велико Търново отново кани на Голямо Търновско хоро, което ще извие на 22 септември – Денят на Независимостта на България. Хороводът ще е и в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Благородната идея за домакинство на най-значимото европейско събитие в областта на културата тази година обединява не само жителите на старата столица, но и всички общини от региона, които застават зад каузата "Велико Търново 2019".

Общото хоро ще се извие от паметник "Майка България" до площад "Цар Асен І" пред крепостта Царевец.
Началото на събитието в 17,00 ч. пред сградата на Общината ще даде ансамбъл "Българе" със своя спектакъл "Това е България", който разкрива богатството и красотата на музиката, песните и танците на седемте етнографски района на България: добруджански, северняшки, шопски, пирински, родопски, тракийски и странджански.

Лице на хорото ще е солистката на "Българе" Албена Вескова. Народната певица, участвала и в знаменитата формация "Мистерията на българските гласове", ще изпълни едни от най-популярните народни песни, донесли и световна слава. Тя, заедно с танцьори от трупата, ще минат по главните улици на града до Царевец с писан файтон за да поздравят всички хванали се на хорото. Общият танц ще е под звуците на "Северняшко право хоро", чиято кулминация ще е в 18,10.часа. Цялото трасе на хорото по улиците "Независимост", "Стефан Стамболов", "Иван Вазов", както и плoщадите "Майка България" и "Цар Асен І" ще бъде озвучено, а всеки включил се ще получи стикер "Аз играя Голямото Търновско хоро в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019".

Над 5000 жители и гости на Велико Търново се включиха в първото издание на Голямото Търновско хоро на 22 септември, миналата година. То бе водено от неповторимата Николина Чакърдъкова и предизвика истински фурор не само сред участниците, но и сред близо 20 000 души които станаха очевидците на събитието.

Община Велико Търново кани младите хора, всички жителите на старата столица, с техните семейства и гости, приятелите от региона и цяла България да се включат в Голямото Търновско хоро. Нека всички заедно, като общност се обединим в името на благородната кауза Велико Търново да бъде утвърден за Европейска столица на културата през 2019 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай